10:55 / 23.11.2019.

Autor: Eugen Husak/S.M./HRT

Drugi dan prikupljanja potpisa za predsjedničku kandidaturu

Foto: Free-Photos/Pixabay

Foto: Free-Photos/Pixabay

Foto: - / -

Drugi je dan prikupljanja 10.000 potpisa potrebnih za kandidaturu na funkciju predsjednika države.
Drugi je dan prikupljanja 10.000 potpisa potrebnih za kandidaturu na funkciju predsjednika države. Za prikupljanje je ostalo još 11 dana. Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović već su se jučer pohvalili da imaju potreban broj glasova, ali potpise sakupljaju i dalje. 

HDZ je kao potporu Kolindi Grabar Kitarović na zagrebački Cvjetni trg doveo gotovo pola Vlade i koalicijske partnere, a ondje se potpisao i Andrej Plenković.

Zoran Milanović, jutros je obišao Veliku Goricu i Kutinu, a poslijepodne će u Sisak i Slavonski Brod.

U Zagrebu je pak ostao Mislav Kolakušić koji se nada, kako kaže, da HDZ neće višak svojih potpisa dati malim kandidatima s ciljem razbijanja trećeg puta što se, ističe, vidi u rezultatima euroizbora.

U Čakovcu potpise prikuplja Ivan Pernar koji ističe da je i dalje on jedini  protiv EU-a, a za indijsku konoplju. Poručuje i da će ova kampanja odlučiti o njegovoj političkoj budućnosti.

Na riječkom korzu potpise prikuplja bivši član Račanove Vlade, Ante Simonić koji poručuje da Hrvatsku treba korjenito promijeniti.

U Zadru koji danas slavi dan grada potpise prikuplja znanstvenik Dejan Kovač koji konkurente ne štedi.


Fabijančić-Križanić: Rok za prikupljanje potpisa 12 dana

Gostujući u Dnevniku Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva, predstavila je izborna pravila.

Fabijančić-Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva kaže kako je 12 dana rok za prikupljanje potpisa kada treba u Državno izborno povjerenstvo prispjeti kandidatura.

- Da bi ona bila pravovaljana svaki od kandidata između ostalog mora prikupiti i 10 000 potpisa, kaže Fabijančić-Križanić.

Podsjetimo, građani mogu dati potpis samo jednom kandidatu.

- Naravno, birač može dati potpis samo jednom kandidatu. I, onaj kandidat koji će doći prvi s potpisom takvog birača koji je dao više, taj potpis će biti pravovaljan, a kod sljedećih provjera će se zacrvenit, objašnjava Fabijančić-Križanić.

Onog trena kad kandidati donesu svoje potpise i kandidaturu, Državno izborno povjerenstvo odmah pristupa provjeri potpisa.

- Provjera potpisa se radi pred kandidatom ili osobom koju je kandidat ovlastio. Prema našoj procjeni to će biti oko 3-3 i pol sata, s obzirom na to da se radi o 10 000 potpisa, ističe Fabijančić-Križanić.   

Službena kampanja može početi objavom liste kandidata.

- S obzirom da prispjele kandidature moraju doći do 3. prosinca u 24 sata, dakle, u sljedećih 48 sati. Državno izborno povjerenstvo će objaviti listu kandidata i danom objave počet će i službena izborna promidžba, kaže potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

Krajnji rok za otvaranje posebnog računa je s predajom kandidature.

- Ako kandidat preda kandidaturu a nije otvorio poseban račun to neće biti zapreka za primanje kandidature ali je svakako prekršaj. To je krajnji rok kad se taj poseban račun mora otvoriti. Kandidati moraju donijeti 7 dana prije izvješća o potrošnji u kampanji, ističe potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

Fabijančić-Križanić naglašava kako se registar birača zatvara 10 dana prije izbora. Birači trebaju provjeriti jesu li u biračkom popisu, jesu li podaci točni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!