09:58 / 18.03.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Drugi dan štrajka riječkih vatrogasaca

Vatrogasna vozila

Vatrogasna vozila

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, koji traže povećanje osnovice plaće za 12 posto, u štrajku su drugi dan, nakon što su u srijedu popodne, ali bez postignutog dogovora, nastavljeni pregovori s riječkom gradskom upravom.

Štrajk je počeo je u četvrtak ujutro, a vatrogasci su najavili da će štrajkati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke Goran Hiblera potvrdio je da su u četvrtak popodne nastavljeni razgovori s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem, ali dogovor nije postignut, pa će pregovori biti nastavljeni sljedećeg tjedna.

Vatrogasci poručuju da obavljaju uobičajene pripreme i izlaze na sve potrebne intervencije, ali tijekom štrajka ne rade druge poslove kao što su osiguranje priredbi ili prijevoz pitke vode.

Štrajk u kojemu je gotovo svih 140 riječkih vatrogasaca organiziran je nakon što je postupak mirenja s poslodavcem neuspješno završen, a nije postignut dogovor o povećanju njihovih materijalnih prava.

Sindikat traži povećanje osnovice plaće za vatrogasce u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke na 2100 kuna, a predstavnici gradske uprave ponudili su osnovicu od 2063 kune, što sindikat nije prihvatio.

Iz riječke gradske uprave su naveli da je sindikat tijekom pregovora odbio povećanje osnovice plaća za 10 posto i da traži više te da dogovor nije postignut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!