20:41 / 26.06.2019.

Autor: Ruža Ištuk/P.F./HRT/Hina

Drugi donatorski skup Zaklade dječja onkologija Rebro

-

-

Foto: - / -

Prostori Odjela hematologije i onkologije KBC-a Zagreb skučeni su, roditelji ne mogu biti s djecom, sobe su višekrevetne. Za nove prostore dosad je prikupljeno malo više od 6 milijuna kuna od potrebnih 27 milijuna.
U Zagrebu je održan drugi donatorski skup zaklade Dječja onkologija Rebro za poboljšanje uvjeta liječenja djece oboljele od malignih bolesti. Pozivu su se odazvale brojne javne osobe.

Prostori Odjela hematologije i onkologije KBC-a Zagreb skučeni su, roditelji ne mogu biti s djecom, sobe su višekrevetne. Za nove prostore dosad je prikupljeno malo više od 6 milijuna kuna od potrebnih 27 milijuna. Roditelji, uz teške dijagnoze i borbu za život svoje djece, dijele i bolničke brige. Novi odjel trebaju i djeca, i roditelji, i sestre i liječnici.

- Trenutno je kapacitet Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju smještenog u prizemlju glavne zgrade bolnice Rebro (KBC Zagreb) 27 postelja, a izgradnjom novog prostora površine 2.000 četvornih metara na krovu zgrade tog kliničkog centra povećat će se komfor djece, rekao je pročelnik Zavoda Ernest Bilić.

Gradnja je u tijeku no da gradilište, na kojemu će biti trostruko veći odjeli hematologije i onkologije, ne ostane samo gradilište za dovršetak novog odjela nedostaje još 21 milijun kuna.

Novim prostorom bit će osigurana njihova privatnost nakon gubitka kose i promjene lica uslijed intenzivnog liječenja, što u trenutnom prostoru nemaju, rekao je Bilić na skupu na kojem su prisustvovali brojni hrvatski gospodarstvenici, podupiratelji Zaklade te osobe iz političkog i javnog života.

Naveo je da godišnje u Hrvatskoj imamo između 120 i 140 novooboljele djece od malignih bolesti, a liječnici na Zavodu najviše se bave liječenjem leukemije i limfona budući da te dvije maligne bolesti obuhvaćaju oko polovice sveukupno oboljelih mlađih od 18 godina. Prosjek izlječenja akutne leukemije kod djece u Europi se kreće oko 85%, a u Hrvatskoj oko 86%.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić izrazio je uvjerenje da će građevinski dio - zatvaranje konstrukcije i stavljanje fasade biti gotov do kraja ove godine, a nakon toga slijedi opremanje koji je, kaže, najteži dio jer je oprema skupa. Radi se o šest sterilnih jedinica, a pojedinačna cijena jedne jedinice je, naveo je, milijun kuna. Očekuje da će se na novom odjelu liječiti i djeca iz zemalja iz okruženja, prvenstveno BiH.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je da Ministarstvo može i mora podržati ovaj projekt jer je značajan za hrvatsku medicinu, posebice za pedijatriju.

- Treba pohvaliti organizatore, donatore, a osim donacija uvijek će se naći drugi modeli kako bi se to napravilo. Uistinu je potrebno napraviti jedan iskorak prvenstveno u smislu komfora za pacijente i roditelje jer struka je kada je riječ o hrvatskoj dječjoj onkologiji na vrlo visokoj razini, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!