Drugi krug za varaždinskog gradonačelnika i za župana Varaždinske županije

17.05.2021.

17:17

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Neizvjesno je do samoga kraja bilo u Varaždinskoj županiji. Iako neće ići u drugi krug, u koji idu Ivan Čehok i SDP-ov Neven Bosilj, iznenađenje izbora bila je platforma "Budimo grad", relativno novi na političkoj sceni, a osvojili su gotovo 17 posto glasova. 

Radimir Čačić sa 30 posto osvojenih glasova i Anđelko Stričak s 27 posto, od jutra su oštro krenuli u drugi krug izbora. Obojica su uvjereni u pobjedu. 

- Na prošlim izborima sam dostizao centar i ljevicu, a sad desnica pokušava dostići mene. U ovoj županiji, ako budemo ozbiljni i odgovorni za HDZ vrijedi - no pasaran, rekao je Radimir Čačić, kandidat NS Reformista za varaždinskoga župana. 

Anđelko Stričak, kandidat HDZ-a za varaždinskoga župana, rekao je da ne vidi trenutačno čiju bi potporu mogao dobiti Radimir Čačić. Vidim slučaj s prošlih izbora, da je većina išla protiv tada aktualnog župana, dodaje. 

Varaždinci će za dva tjedna birati između Ivana Čehoka i SDP-ovog Nevena Bosilja.

Čehok, kandidat NL za varaždinskoga gradonačelnika, misli da SDP nema veći koalicijski potencijal i vjeruje da će svi ostali glasovi biti za njega. Bosilj, kandidat SDP-a za varaždinskoga gradonačelnika, rekao je da očekuje potporu svih ljudi koji žele promjene u Varaždinu. A njih, kaže, ima više od 70 posto.

Iznenađenja nije bilo u susjednoj Međimurskoj županiji. Za Matiju Posavca izborna utrka je završena. Treći mandat dobio je sa 64 posto glasova.

- Nisam imao niti jedan plakat ili letak. Išao sam iskreno s rezultatima u proteklom mandatu. Dobio sam 8% više u odnosu na izbore prije četiri godine i čak 22% više u odnosu na skupštinu gdje ćemo raditi bez opterećenja, izjavio je Matija Posavec, međimurski župan (Nezavisna lista).

Tek oko polovine birača izašlo je jučer na sjeveru zemlje dati svoj glas. Drugu priliku da biraju svog predstavnika, ako još nisu, imat će za dva tjedna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!