15:32 / 23.03.2020.

Autor: V.K./Hina

Drugi slučaj zaraze u Brodsko-posavskoj županiji

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

U Brodsko-posavskoj županiji potvrđen je drugi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o starijoj osobi koja je nakon povratka iz inozemstva bila u samoizolaciji.
U Brodsko-posavskoj županiji potvrđen je drugi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o starijoj osobi koja je nakon povratka iz inozemstva bila u samoizolaciji te, prema informacijama županijskog Stožera civilne zaštite, nije imala kontakt s osobama iz Hrvatske.

Potvrdio je to novinarima ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković i rekao kako je na području županije trenutačno oko 1.050 osoba u samoizolaciji, u kojoj je bila i novozaražena osoba koja je u ponedjeljak primljena u slavonskobrodsku Opću bolnicu.

- U bolnicu je primljen pacijent u dobi između 60 i 70 godina, a posljednja četiri dana razvija blagu kliničku sliku ove bolesti. I u ovom slučaju sustav je pokazao da dobro funkcionira jer je osoba bila u samoizolaciji, kazao je ravnatelj bolnice Josip Samardžić.

Župan Danijel Marušić građanima je poručio kako nema alarmantnog stanja, da sve žurne službe funkcioniraju, a na građanima je da poštuju odluke stožera, a ne da se ponašaju kao u slučaju jednog ugostitelja koji je po najavi primao građane u objekt.

- To je krajnje neodgovorno i naravno da smo tamo poslali policiju i inspekcijske službe, rekao je Marušić.

Na poštovanje mjera građane je pozvao i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković. Napomenuo je da se zabrana kretanja izvan mjesta prebivališta ne odnosi na promet i kretanje nužno za opskrbu te migracije za zaposlene u službama važnima za pružanje  zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe.

Zabrana se ne odnosi i na putovanja zbog hitne medicinske skrbi, iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama, ili kupnje hrane i osnovnih potrepština.

Građani izvan mjesta prebivališta mogu putovati na posao i s posla ako je obavljanje posla nužno i ne može se obaviti od kuće, podsjetio je Bošnjaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!