Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije dobit će nove prostore

07:00 / 26.12.2021.

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

DOSTI

DOSTI

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije do kraja 2023. dobit će nove prostore za pružanje usluga dnevnog i poludnevnog boravka. U Podturnu se gradi zgrada javne i društvene namjene "Centar DOSTI", vrijedna više od 17 milijuna kuna.

Kretanje u invalidskim kolicima njezina je svakodnevica. Ipak, gospođu Melaniju to ne sprječava da dolazi na druženje u poludnevni boravak.


- Razgovaramo između sebe, pjevamo tu i radimo ukrase i tako tko što može radimo nakit, a ako netko ne može, onda nešto drugo, kaže Melanija Krčmar, članica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije.


Biti stalno kod kuće nije lako ni Jeleni. I ona voli biti u društvu i raditi nešto korisno.


- Ja sam, recimo, svaki dan tu, ja sam i volonter više na projektu kreativnih radionica, a isto uskačem i na poludnevnom. Imamo i razne vježbe i dosta drugih aktivnosti koje društvo provodi, kaže Jelena Košak, članica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije.


U punom je jeku izrada božićnih ukrasa. Ta je aktivnost jedna od brojnih kojima se osobe s invaliditetom potiču na očuvanje te stjecanje znanja i vještina.


- Ja mislim da njima međusobna druženja jako puno znače jer neki korisnici jedino k nama dolaze, to im je tjedno jednom da izađu i druže se s ljudima, kaže Julija Jančec, voditeljica poludnevnog boravka.


Za malo više od godinu dana radionice, edukacije i vježbanje održavat će se u novim prostorima u Podturnu.


- Vidljivo je da je taj prostor premali za onaj sav interes koji postoji za tu uslugu i odlučili smo se za izgradnju građevine koja će pružati uslugu i za dnevni boravak, ali i za poludnevni boravak, kaže Miljenka Radović, predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije.


Svoj novi ured u Podturnu dobit će i logopetkinja, koja trenutačno radi u uredu od nekoliko četvornih metara. U podrumu zgrade izgradit će se bazeni i sportska dvorana koji će omogućiti rehabilitaciju i održavanje fizičke kondicije osoba s invaliditetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!