HLK traži reviziju Plana i programa mjera zdravstvene zaštite

25.08.2023.

Zadnja izmjena 16:17

Autor: Hina/HRT/V.G.

Radiolozi reagirali na Beroševu izjavu

Radiolozi reagirali na Beroševu izjavu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska liječnička komora reagirala je na prijedlog vremenskih normativa predviđenih novim Planom i programom mjera zdravstvene zaštite. Ističu kako je potrebna revizija spomenutog plana.

Iz HLK ističu kako prijedlog novih vremensko-kadrovskih normativa (VKN) neće pridonijeti većoj kvaliteti pružanja zdravstvene zaštite pacijentima zbog paušalnog određivanja vremenskih raspona za trajanje medicinskih postupaka, nepostojanja stručnih kriterija za postavljanje vremenskih normativa, nedefiniranja vremensko-kadrovskih normativa za stacionarno liječenje i nemogućnosti planiranja na temelju ovakvog dokumenta. 

Traže stoga od Ministarstva da u suradnji s medicinskom strukom provede značajnu reviziju prijedloga Plana i programa mjera zdravstvene zaštite 2023. – 2026. čiji su sporni prijedlozi dio. 

- Ministarstvo zdravstva je u e-savjetovanje pustilo prijedlog novog VKN-a, bez zakonski obveznog prethodnog mišljenja HLK-a i svih ostalih komora u zdravstvu i bez savjetovanja sa strukom tj. s liječnicima kliničarima. Nasuprot dosadašnjih vremenskih normativa koje su izradila stručna liječnička društva, novi prijedlog Ministarstva uvodi vremenski raspon najkraćeg i najduljeg vremena potrebnog za neki medicinski zahvat, ističu iz Hrvatske liječničke komore. 

Društvo radiologa: Beroševa izjava o očitanju CT nalaza banalizira ulogu radiologa

Hrvatsko društvo radiologa od ministra zdravstva Vilija Beroša zatražilo je da pojasni svoju izjavu da mu za nekog pacijenta treba dvije minute da očita CT (...), istaknuvši da se ona može shvatiti i kao banalizacija uloge radiologa u suvremenoj medicini. 

U otvorenom pismu HDL se osvrnuo na izjavu ministra Beroša o vremenskim normativima predloženim u novom Planu i programu mjera zdravstvene zaštite za pojedine preglede i medicinske postupke.

Reagirajući na kritike koje su na taj prijedlog uputile liječničke udruge, Beroš je u izjavi, među ostalim, iznio podatak o tome da mu kao iskusnom liječniku neurokirurgu za nekog pacijenta treba dvije minute da očita CT i dvije da ga pita kako se osjeća, ali da mu za drugog, kompleksnijeg pacijenta treba 40 minuta.

Iz HDL-a su od ministra zatražili objašnjenje te izjave, ističući da se njime "mogu izbjeći neželjene posljedice izjave koja se nažalost u krajnjoj mjeri može shvatiti i kao banalizacija uloge radiologa u suvremenoj medicini".

Spornu izjavu, ističu, Beroš je iznio kao nadležni ministar tijekom rasprave o iznimno bitnom dokumentu za organizaciju svakodnevnog rada liječnika i osiguravanje jednake i primjerene kvalitete zdravstvene zaštite građanima.

Smatraju da su njome radiolozi stavljeni u iznimno neugodan položaj u kojem moraju objašnjavati da su samo liječnici s licencijom specijalista radiologa ovlašteni analizirati snimke i pisati službene nalaze CT-a.

Osim toga, nabrajaju i što je potrebno napraviti kako bi izdali kvalitetan nalaz, kojim se pacijentima može jamčiti kvalitetna zdravstvena zaštita.

Pisanje nalaza CT-a mozga kao i drugih slikovnih pretraga zahtijeva prethodno proučavanje kliničke dokumentacije pacijenta, određivanje načina snimanja prema dijagnostičkom upitu koji postavlja liječnik/ica koji pacijenta/icu upućuje na snimanje, provjeru kvalitete dobivenih slika, analizu slika uz korištenje svih dostupnih programskih mogućnosti te potom i pisanje radiološkog nalaza, kažu u toj udruzi.

Poručuju i da, slijedeći navedene postupke, radiolozi nisu u mogućnosti sve to učiniti u dvije minute i pri tome jamčiti pacijentima odgovarajuću kvalitetu nalaza.

Kvalitetna zdravstvena zaštita zahtijeva odgovarajuće školovano osoblje, radne prostore i opremu te primjereno vrijeme za izvođenje svake pojedine pretrage koja, ma kako se nekom činila jednostavnom, pojedincu i ljudima iz njegove okoline može temeljito promijeniti daljnji tijek života, poručuju u pismu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!