18:42 / 13.04.2022.

Autor: HRT

Država će zbog rasta cijena morati pomoći građevinskom sektoru

Oleg Butković

Oleg Butković

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska i Slovenija ulažu rekordna sredstva u izgradnju prometne infrastrukture svojih zemalja. O tome se, među ostalim, razgovaralo na slovensko-hrvatskom poslovnom forumu "Javna ulaganja u graditeljstvu" u Portorožu. Samo Hrvatska u izgradnju cesta, mostova i željeznica trenutačno investira oko 3 i pol milijarde eura. No, izgradnju kapitalnih projekata otežavaju poremećaji na tržištu uzrokovani ratom u Ukrajini, inflacija i nedostatak radne snage.


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da se razmatraju moguća rješenja za sve veću cijenu rada. Poručio je kako je pri kraju postupak koji bi "indeksacijom na tržištu trebao definirati razliku koja će se financijski morati pokriti od strane države".

- Država će morati pomoći građevinskom sektoru. Zakoni štite struku, no ako se rast cijena nastavi, morat će se intervenirati zbog multiplikativnih učinaka koje graditeljstvo ima na cjelokupno gospodarstvo, kazao je ministar za infrastrukturu Republike Slovenije Jernej Vrtovec.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!