15:58 / 17.11.2018.

Autor: P.P./P.F./HRT

Država i zakoni - najsiromašniji građani opet se neće ugrijati

-

-

Foto: - / -

Opća tema u gotovo 2500 obitelji Šibensko-kninske županije, ali i diljem Hrvatske, sada je: kako ugrijati dom i zašto nisu dobili 3 metra drva koja im Zakonom pripadaju.
Korisnici zajamčene minimalne naknade, prema Zakonu o socijalnoj skrbi, imaju pravo na 3 prostorna metra ogrjevnoga drva ili na novac za njih. Odlukom Vlade taj iznos je i dalje 950 kuna! U mnogim gradovima, kao i u Šibeniku, to nije dovoljno ni za 2 metra pa se najsiromašniji građani opet neće ugrijati.

Korisnici zajamčene minimalne naknade, s 950 kuna za drva u Šibeniku mogu platiti tek kubik i pol s prijevozom. S minimalnom zajamčenom naknadom od oko 800 kuna, teško mogu kupiti još drva. Mnogima će taj kubik i pol biti sve!

Nezadovoljni i prevareni, pitaju se zašto institucije ne poštuju vlastite Zakone. Mnogi od njih pomoć traže gdje god stignu. Najčešće u Caritasu koji ne može udovoljiti svima. U Županijskoj upravi koja raspoređuje novac, kažu: tako je odlučila Vlada.

Iz Ministarstva odgovaraju da je 950 kuna minimalni iznos po državnom prosjeku cijene drva. Razliku bi, po njima trebala nadoknaditi županija. No, tu obvezu županija ne ispunjava već godinama, jer nemaju novca za to. Stoga je očito nužna promjena Zakona ili Odluke o visini te minimalne naknade. Ističu to i potrošačke udruge.

Iz Ministarstva najavljuju promjenu zakona za pola godine. S time slaže i županija. No, opća tema u gotovo 2500 obitelji Šibensko-kninske županije, sada je: kako ugrijati dom i zašto nisu dobili 3 metra drva koja im Zakonom pripadaju.

Isto je i diljem Hrvatske jer niti jedna županija u kojoj su drva skuplja nije osigurala potrebnu razliku do tržišne cijene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!