"Država je ostavila na cjedilu stradale u potresu na Baniji"

12:59 / 15.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Dalija Orešković

Dalija Orešković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković ustvrdila je u srijedu da je hrvatska država ostavila na cjedilu stradalnike od potresa na Baniji te ocijenila da je Zakon o obnovi "velika obmana" i služi samo u promotivne svrhe vladajućih.

- Hrvatska država nikada nije toliko ostavila na cjedilu one koji o njoj ovise kao u slučaju nepostojeće obnove. Stanovnici Banije plaćaju najveći danak nepostojanja sustava koji brine o potrebama najugroženijih, ustvrdila je Dalija Orešković na konferenciji za novinare.

Kao da nije bilo dosta to što su im se kuće urušile zbog loše poslijeratne obnove, godinu dana nakon potresa očekuju već drugu zimu u kontejnerima u krajnje nehumanim uvjetima, a država im dijeli promotivne kišobrane, kabanice i kemijske olovke, istaknula je te ocijenila da su ta dva milijuna kuna koja će biti utrošena na promotivne materijale "čista uvreda za sve one koji u ovom trenutku nemaju elementarne životne uvjete".

Od početka smo govorili da je čitav Zakon o obnovi velika obmana i čini se da služi samo u promotivne svrhe vladajućih, poručila je Orešković.

Potpredsjednik Centra Marin Račić pozvao je Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva i ministra Darka Horvata te Središnji ured za obnovu da povuče tipske drvene kuće koje su nedavno predstavljene.

- Te su kuće, najblaže rečeno, loše jer je standard koji je tu primijenjen na razini mobilne kućice u kampu, a ne obiteljske kuće u kojoj bi roditelji trebali odgajati svoju djecu. Površine prostorija su premalene, uporabni prostori se preklapaju, vrata udaraju u namještaj kada ih otvorite, jednostavno je premalo prostora i rađeno je po standardima koji kod nas ne vrijede, rekao je.

Ustvrdio je i da je - ako se pogleda pravilnik POS-a, koji je predviđen za socijalnu stanogradnju - ono što je predviđeno u ovim tipskim kućama je lošije, a sobe manje napominjući da ono što odgovara malenom stanu ne odgovara kućama, koje su inače malo veće.

Račić je podsjetio da je još prije godinu dana na Arhitektonskom fakultetu izrađeno nekoliko projekata tipskih kuća raznih veličina te ocijenio da je riječ o vrhunskim projektantima koji su mogli biti vrlo alko realizirani, no, dodao je, sve je išlo kroz Državni ured koji je izradu projekta povjerio inženjeru građevinarstva kojemu to nije ni struka.

- Pozivamo da se projekti revidiraju. Premda je prošlo puno vremena, vjerujem da par tjedana ne bi ništa značilo, a ljudi bi ipak živjeli u kvalitetnijem prostoru i uživali u kućama, umjesto da žive kao da su u kampu, apelirao je Račić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!