20:25 / 24.03.2020.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Država oštro prema prekršiteljima mjera

-

-

Foto: - / -

Otkad su ljekarne uvele provjeru kupaca, broj onih koji u samoizolaciji dolaze pred ljekarnike - naglo se smanjio.
Državno odvjetništvo zadužilo je županijska i općinska tužiteljstva da "temeljito i neodložno" postupaju u slučajevima širenja i prenošenja virusa kao i kaznenog djela lažnog uzbunjivanja te prekršaja širenja lažnih i uznemirujućih vijesti. Istodobno, i dalje se svakodnevno otkrivaju oni koji krše mjere samoizolacije. Osim kazni, i osude takvog ponašanja sve su žešće.

Diljem zemlje prazne ulice i trgovi. Samo pokoji građanin šeta psa ili odlazi u kupnju namirnica.

- Ne idem van nikuda, tako da...evo samo do ljekarne.

- Evo sad sam izašla jer sam unuci hranu nosila.

Otkad su ljekarne uvele provjeru kupaca, broj onih koji u samoizolaciji dolaze pred ljekarnike - naglo se smanjio.

- Prvi dan 54 osobe su prekršile, drugi dan kada smo pustili u medije obavijest i apelirali ljudima da nas zaštite i da ne dolaze imali smo nekih 7,8. U zadnjih par dana 3,4 kolegice sa terena su nam javile, kazala je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Prema dojavama koje zaprima policija, neodgovorno ponašanje ne prestaje.

U posljednja 24 sata u svim policijskim upravama zaprimljena je ukupno 461 dojava o kršenju propisanih mjera samoizolacije, a za 117 osoba utvrđeno je kršenje propisane mjere samoizolacije, navode iz MUP-a.

Na odgovorno ponašanje pozivaju i županijski krizni stožeri.

- Ja mogu jedino odavde poručit tim maloumnim ljudima prestanite to raditi, prestanite pucat u ljude Bog će vas kaznit osim što će vas zakon kaznit, rekao je Dubravčko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

- Ako nećete biti sami u izolaciji onda ćemo vas mi staviti u izolaciju pa ćete biti pod našom kontrolom i pod našim uvjetima. Što se tiče svih ovih koji bi sada odjednom išli kod svoje strine, ujne, tetke - nema toga, naglasio je načelnik Kriznog stožera Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je da njegova subotnja zabava u Marinbrodu nije bila korona party, nego večera na kojoj se okupilo 9 osoba.

- Cijeli dan smo poštivali socijalnu distancu međutim odluka koja je zabranila okupljanje na javnim prostorima većeg broja ljudi odnosno 5 osoba na jednom mjestu, možemo reći da možda nije u cjelosti ispoštivana, rekao je Žinić.

Nakon inspekcijskog nadzora danas je zatvoreno 16 ugostiteljskih objekata koji su radili unatoč zabrani. Čak 17 trgovaca iskoristilo je krizu i višestruko povećalo cijene zaštićenih proizvoda.

- Ja mogu samo s vama podijeliti razočarenje zbog toga što postoji oni među nama koji ovu situaciju koriste da bi dodatno zaradili, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović.

Zbog velikog rasta potražnje za dezinfekcijskim sredstvima, određeni dobavljači dignuli su nabavne cijene. Tako neke ljekarne Plivasept prodaju po cijeni od 92 kune umjesto uobičajenih 39 kuna.

- Apeliram na sve ljekarne da u slučaju da dobiju nekog dobavljača koji im je digao nabavnu cijenu da to ne naručuju, istaknula je Soldo.

Građane se moli i da ne nasjedaju na lažne vijesti poput onih na web stranici Samoizolacija.hr koja se pojavila jutros, te da ne dijele olako svoje osobne podatke.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!