18:00 / 31.07.2018.

Autor: Hina

Država prodala Cimosu 22.000 metara2 zemljišta za oko milijun €

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je da se sporazum odnosi na 22.000 m2 zemljišta za koje nije bilo dokaza da ga je Cimos stekao pravnim putem, ali nije bilo ni dokaza da je to u vlasništvu Republike Hrvatske.
Predstavnici Ministarstva državne imovine i Cimos Grupe potpisali su nagodbu kojom su riješeni sporni imovinskopravni odnosi na zemljištima u Buzetu i Roču, a prema kojoj je za spornih 22.000 m2 zemljišta Cimos u hrvatski proračun uplatio 7,4 milijuna kuna, čime postaje neosporni vlasnik tog zemljišta.

Potpisujući nagodbu s predstavnicima talijanskog investitora u Cimos, ministar državne imovine Goran Marić rekao je da se sporazum odnosi na 22.000 m2 zemljišta za koje nije bilo dokaza da ga je Cimos stekao pravnim putem, ali nije bilo ni dokaza da je to u vlasništvu Republike Hrvatske.

"Izvršena je procjena vrijednosti tog zemljišta koja je oko milijun eura, oko 7,4 milijuna kuna, i Cimos je pristao platiti to zemljište. Tako da smo mi zapravo prodali to zemljište i sada su ga oni legalizirali za svoje potrebe, a staviti će ga u funkciju razvoja Cimosa", istaknuo je Marić.

Predsjednik Uprave talijanske tvrtke TCH Cogeme (vlasnik Cimosa) i izvršni direktor Cimosa Gino Berti istaknuo je da je ovo veliki dan za njegovu tvrtku. "Hrvatsku smo odabrali kao polazišnu točku za svoju djelatnost i želimo od toga napraviti jedan vrhunski centar u našem sektoru. Povećat ćemo naša buduća ulaganja, sada su prepreke za to riješene. Hvala što ste vjerovali u naš plan razvoja. Od sutra pokrećemo naš plan ulaganja koji će se odvijati sljedeće tri godine, ići će u više faza, a u sve faze proizvodnje planiramo uložiti više od 20 milijuna eura", istaknuo je Berti, poručujući da će tvrtka otvarati i nova radna mjesta.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić naglasio je da je Cimos najznačajniji gospodarski subjekt ne samo na području grada Buzeta nego i na području cijele Istre te ima značajan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo.

Istarski župan Valter Flego istaknuo da je u strukturi istarskog BDP-a turizam tek na trećem mjestu, iza proizvodnje i trgovine, odnosno uslužnih djelatnosti. "Cimos je jedan od simbola sjevera Istre, simbol proizvodnje, stvaranja nove vrijednosti, zahtjevnih projekata, razvoja", zaključio je Flego.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!