Državljanin Srbije optužen zbog ratnog zločina 1995. u zračnom napadu na Gospić

29.06.2022.

21:18

Autor: I.Z./HRT/Hina

Državljanin Srbije optužen zbog ratnog zločina

Državljanin Srbije optužen zbog ratnog zločina

Foto: - / Shutterstock

Županijski državno odvjetništvo u Rijeci optužilo je državljanina Srbije (65) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je 1995., kao zapovjednik tadašnjeg vojnog aerodroma u Udbini i brigade vojske srpske krajine, naredio zračni napad na Gospić u kojem su poginula tri civila.

Šezdesetpetogodišnjeg državljanina Srbije riječki ŽDO tereti da je 4. kolovoza 1995. tijekom oružanog sukoba između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i paravojnih jedinica tzv. Republike srpske krajine i vojske republike srpske, kao zapovjednik tadašnjeg aerodroma u Udbini i zapovjednik 105. zrakoplovne brigade vojske srpske krajine naredio taj napad.

Taj čin protivan je odredbama Ženevske konvencije za zaštitu građanskih osoba u vrijeme rata, priopćio je danas ŽDO u Rijeci.

Nakon dovršenih planiranih borbenih letova i djelovanja po položajima Hrvatske vojske, optuženi 65-godišnji državljanin Srbije je zajedno s danas pokojnim, zapovjednikom 92. mješovite avijacijske brigade vojske republike srpske, odlučio da se u znak odmazde zbog artiljerijskog djelovanja Hrvatske vojske po aerodromu, obavi neselektivni napad na Gospić.

Nakon toga je iz vojno-zrakoplovne baze Udbina poletio zrakoplov tipa J-22 Orao i oko 17,20 sati bombardirao sjedište Gospića s 11 avionskih bombi.

Posljedica tog napada bila je smrt troje civila, teško ozljeđivanje još dvoje i lakše nekoliko civila u Gospići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!