15:51 / 07.09.2019.

Autor: Marija Matoš/P.F./HRT

Državna ergela Đakovo proslavila 513. rođendan

-

-

Foto: - / -

Unatoč kiši, mnoštvo je posjetitelja uživalo u ljepoti lipicanaca. Viđenim su bili oduševljeni i mali i veliki. Neki su stigli čak iz Splita.
Državna ergela Đakovo slavi rođendan. Osnovana je prije 513 godina, a na njoj se već 213 godina uzgaja lipicanska pasmina. Vrata ergele danas su bila otvorena za posjetitelje, uz besplatan ulaz.

Unatoč kiši, mnoštvo je posjetitelja uživalo u ljepoti lipicanaca. Viđenim su bili oduševljeni i mali i veliki. Neki su stigli čak iz Splita.

Posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske pozdravili su ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik Nikola Grizelj i direktorica Turističke zajednice Đakova Marija Burek koji su istaknuli kako je Ergela jedan od najznačajnijih brendova đakovačkog turizma, ali i šire.

Koliko se vrijedno radi s lipicancima, posjetitelji su mogli vidjeti na konjičkoj predstavi uz glazbu. Ovi su konji brend Đakova i zasigurno jedan od razloga što grad bilježi rast broja dolazaka i noćenja.

Ta državna ustanova ističe se u uzgojnom i selekcijskom radu, kao i zaprežnom i dresurnom sportu, a što je potvrdila i tijekom Dana ergele Đakovo kada je održan konjički program Zimski kup Slavonije i Baranje.

Održan je svečani konjički program i vožnje s dva fijakera u zatvorenoj jahaonici, jednoj od najvećih u ovom  dijelu Europe, a koja je nedavno dobila i suvremeni multimedijalni prostor.

U povodu rođendana otvorena je izložba fotografija na temu lipicanaca "Slavonski intermezzo" autorice Silvije Butković. Za za djecu su organizirane brojne edukativne radionice. Na jednoj su se izrađivali papirnati konjići s motivima iz đakovačkog muzeja.

Održan je i sajam OPG-ova, domaćih radinosti i obrta đakovačkog kraja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!