Državna matura 2019./2020.- Prosječna ocjena na razini trojke

08:26 / 31.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prosječni rezultati učenika iz obveznih predmeta na A razini variraju za samo 0,4 odnosno od najviše ocjena koja iznosi 3,42 i ostvarili su je učenici u Međimurskoj županiji.
Ministarstvo obrazovanja objavilo je rezultate državne mature za školsku godinu 2019./2020. po kojima su učenici ostvarili prosječnu ocjenu na maturi na A razini obveznih predmeta - 3,33, odnosno 'čvrstu' trojku, pokazuje aplikacija ŠeR - Školski e-Rudnik.

Riječ je o podacima koji u petak sažimaju rezultate postignute u 393 škole diljem Hrvatske, obuhvaćaju rezultate za 26.509 učenika koji su u tim školama pohađali nastavu na ukupno 154 različita srednjoškolska programa. Podatci se stalno ažuriraju, a dostupni su na poveznici https://bit.ly/2HKKUyb

Dvije trećine učenika odabralo B razinu matematike

Tako su, sukladno objavljenim rezultatima učenici ostvarili prosječnu ocjenu od 3,33 na razini A obveznih predmeta, odnosno hrvatskoga jezika, matematike i engleskoga jezika.

Kada je pak riječ o obveznim predmetima više od 60 posto učenika odabralo je razinu A iz hrvatskoga i engleskoga jezika, a tek nešto manje od trećine učenika odabralo je i položilo A razinu iz matematike. Precizno, polaganje A razine iz hrvatskoga jezika odabralo je 66,76 posto učenika, iz engleskoga jezika njih 62,15 posto, a iz matematike samo 31,98 posto učenika. To pak znači da je 33,24 posto učenika polagalo obvezni predmet Hrvatski jezik na B razini, obvezni Engleski jezik 37,05 posto, dok je čak 68,02 posto učenika odabralo polagati matematiku na B razini.

Svi ostvarili dobar (3) uspjeh, najbolji učenici u Međimurskoj županiji

Prosječni rezultati učenika iz obveznih predmeta na A razini variraju za samo 0,4 odnosno od najviše ocjena koja iznosi 3,42 i ostvarili su je učenici u Međimurskoj županiji do najniže ocjene od 3,02 učenika u Ličko-senjskoj županiji. Drugo mjesto na vrhu pripalo je učenicima s područja Grada Zagreba koji su ostvarili prosječnu ocjenu od 3,41, dok su po podatcima pretposljednji po ostvarenim rezultatima učenici u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji s prosječno ostvarenom ocjenom od 3,11.

Najbolji prosječni uspjeh učenici su na A razini ostvarili iz engleskoga jezika - gotovo čvrsti vrlo dobar, odnosno 3,94, iz hrvatskoga jezika dobar uspjeh s prosječnom ocjenom 3,10, a u matematici ocjenu 2,68.

Prosječna ocjena na razini B - samo 'mršava' trojka

Učenici koji su odabrali polagati obvezne predmete na B razini, ostvarili su tek 'mršavu' trojku, odnosno prosječnu ocjenu od 2,68. Prosječne ocjene po županijama ponovno se puno ne razlikuju i iznose 0,68 posto. Najbolju prosječnu ocjenu ponovno su ostvarili učenici u Međimurskoj županiji - 2,89, a najnižu ocjenu - 2,21 ponovno učenici u Ličko-senjskoj županiji. Razlika po županijama u rezultatima ostvarenim iz predmeta na B razini ponovno nije velika i iznosi, 0,68 posto između najviše i najniže ostvarene prosječne ocjene.

I na B razini učenici su ostvarili najbolju ocjenu - dobar (3,08) iz engleskoga jezika, drugi rezultat ponovno je 'pripao' ocjeni iz hrvatskoga jezika - 2,55, a tek nešto slabiju 'mršavu' trojku učenici su ostvarili iz matematike na B razini - 2,52.

Državna matura, 11. u nizu, provedena je u ljetnom roku od 8. lipnja do 3. srpnja u 369 srednjih škola i ispitnih centara diljem Hrvatske i u posebnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa. Na maturi je bilo 31 tisuću pristupnika koji su izašli na više od 115 tisuća ispita.

U jesenskom roku državna matura provedena od 19. kolovoza do 4. rujna u 357 srednjih škola i tri ispitna centra (Zagreb, Split i Slavonski Brod) u Republici Hrvatskoj, a ispitima je jesenskom roku pristupilo 5450 pristupnika.

Nakon završenoga jesenskoga ispitnog roka državne mature Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji je i zadužen za njezino provođenje, ocijenio je da je ovogodišnja matura provedena uspješno premda je bila najzahtjevnija do svih dosadašnjih zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!