Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno

02.12.2022.

08:01

Autor: Hina/HRT/V.G.

Tijekom iduće godine stotinjak stanova biti pripremljeno za najam

Tijekom iduće godine stotinjak stanova biti pripremljeno za najam

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Državne nekretnine izvijestile su kako je u trećem kvartalu 2022. godine upravljaju s ukupno 5206 državnih stanova, od kojih je 88 posto popunjeno, a 629 stanova trenutno nemaju korisnike.Napominju da je odluka za davanje praznih stanova u najam u postupku donošenja u nadležnom Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, pa vjeruju da će tijekom iduće godine stotinjak stanova biti pripremljeno za najam.

Krajem 2019. bilo je 300, a 2020. već više od 400 praznih stanova.

Zadnji natječaj za najam stanova bio je u ljeto 2016. kada je država u najam ponudila 21 stan u Zagrebu, za što su dobili 137 ponuda. Prosječna najamnina po stanu koji je u komercijalnom najmu je 1433 kune mjesečno.

Državne nekretnine pojašnjavaju da je broj stanova kojima upravljaju promjenjiv jer ovisi o odlukama vlasnika u vezi raspolaganja imovinom, tako da je prijenos nekretnina s Ministarstva na Državne nekretnine i obrnuto redovit dio godišnjeg poslovnog ciklusa.

Na broj i strukturu stanova utječe i to što stanovi uslijed praćenja statusa najmoprimaca mogu promijeniti kategoriju (npr. primopredaje, sudski postupci, iseljenja, smrt korisnika i dr.).

Nekretnine dobivaju stanove na upravljanje najčešće zajedno s najmoprimcima pa kontinuirano ažuriraju njihove statuse, kako bi korištenje stanova bilo usklađeno sa stvarnim stanjem i pravno regulirano, a državna imovina zaštićena i aktivna u ostvarivanju prihoda.

Državne nekretnine tvrde da kontinuirano ostvaruje pozitivne poslovne rezultate, pa su tako završetkom poslovne 2021. ostvareni prihodi veći od 113 milijuna kuna, dok su u trećem tromjesečju 2022. prihodi iznosili 90,6 milijuna kuna, što je 15 posto više nego u istom razdoblju lani.

Pritom je Sektor za stanove ostvario prihod od 19 milijuna kuna te je u trećem tromjesečju 2022. generirao 20 posto ukupnih prihoda Društva, navode iz Državnih nekretnina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!