Puljak: Državni inspektorat me kaznom politički zastrašuje

21.03.2023.

Zadnja izmjena 15:31

Autor: HRT/Hina/J.L./M.M.

Vila Dalmacija

Vila Dalmacija

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Državni inspektorat ustvrdio je da se rekonstrukcija vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija, za koju Grad Split nije imao sve dokumente, odvijala za vrijeme gradonačelnika Ivice Puljka, koji je zatražio da se ukine kazna od 100.000 kuna zbog rekonstrukcije u Vili Dalmaciji. Puljak je pozvao Državni inspektorat da mu hitno ukine kaznu, tvrdeći da ga se tom kaznom politički zastrašuje.


Više pogledajte u prilogu Ivane Šilović:

Nakon što je Puljak na Facebooku objavio da je Split dobio kaznu od 13.272 eura zbog nepravilnosti u dokumentaciji, na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da je ugovor s firmom za izvođenje radova potpisan u svibnju 2021., prije lokalnih izbora, što znači da je Državni inspektorat napisao kaznu za djelo koje nije počinjeno dok je on bio na vlasti.

Puljak: Državni inspektorat me kaznom politički zastrašuje


- Ovo rješenje iz Državnog inspektorata je pokušaj da se na nas izvrši pritisak i da nas se eliminira iz hrvatske politike, ali u tome neće uspjeti jer se mi nikoga ne bojimo, ustvrdio je.


Ocijenio je da se na čelu Državnog inspektorata nalazi HDZ-ov uhljeb koji bi, kako se izrazio, bio gladan kruha da mu nema HDZ-a.


Podsjetio je da je u veljači ove godine na teren izašla Građevinska inspekcija i u zapisniku je tada navedeno da se ne izvode nikakvi radovi. Dan poslije toga, po Puljkovim riječima, službenici Gradske uprave su bili kod Građevinske inspekcije i tad je "jasno konstatirano da su radovi povratka u prvobitno stanje završeni još u ožujku 2022. godine."


- Nakon svega toga Građevinska inspekcija, dakle Državni inspektorat riješio je kazniti, ne Grad Split, nego mene osobno u iznosu od 100 tisuća kuna, a u rješenju kazne se kaže da se ona izriče da se spriječi nastavak radova, iako je i inspektorica rekla da se radovi ne izvode te da ima informaciju da su oni prekinuti još prije godinu dana, rekao je Puljak.


Također je rekao i kako je prilikom primopredaje vlasti 15. srpnja prošle godine u zapisniku kojeg je potpisala povjerenica Vlade i on, navedeno kako je "završen asanacija terase i kanalizacije glavnog objekta (vraćanje u prvobitno stanje zbog zaustavljanja radova o strane rađevinske inspekcije".

-  Ključno je zašto mi spominjemo povjerenicu. Kada vam netko u primopredaju napiše da je nešto riješeno i vraćeno u prvobitno stanje to znači da se taj postupak obustavlja i mi imamo tu informaciju kad se vraćamo na vlast, rekao je Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita.


Puljak je ponovio da su projekt rekonstrukcije kanalizacije u Vili Dalmacija, te dokumentacija i odluka Gradskog vijeća o financiranju tih radova doneseni za vrijeme bivše HDZ-ov vlasti u Splitu i gradonačelnika Andre Krstulović Opare.


Državni inspektorat: Radovi u Vili Dalmacija u mandatu Ivice Puljka


Inspekcijskim je očevidom utvrđeno da Grad Split, kao investitor, izvodi rekonstrukciju postojećeg sustava vodoopskrbe, odvodnje i hidrantske mreže u sklopu kompleksa Vila Dalmacija, bez akta kojim se odobrava građenje. Zbog toga su obustavljeni radovi, navodi Državni inspektorat u priopćenju.


Sve navedene okolnosti odvijale su se u mandatu Ivice Puljka; Grad Split prijavio je gradilište 21. listopada 2021. godine, predstavka koja ukazuje na možebitne nepravilnosti je zaprimljena 31. siječnja 2022. godine, inspekcijski očevid obavljen je 10. veljače 2022. godine, dok je 6. travnja 2022. godine doneseno rješenje o uklanjanju, navodi Državni inspektorat.

Kazna je napisana jer je 14. veljače ove godine, nakon zatvaranja gradilišta, utvrđen nastavak izvođenja radova bez za to propisanog akta.

"Slijedom navedenoga građevinska inspekcija je u skladu s Naputkom o načinu rada građevinske inspekcije izrekla novčanu kaznu kojima se izvršenika prisiljava na obustavu građenja. Zakonom o općem upravnom postupku propisano je da se novčana kazna kojom se pravna osoba prisiljava na izvršenje, izriče rješenjem odgovornoj osobi te pravne osobe", stoji u priopćenju.

Državni inspektorat napominje da su propisi u području gradnje jasni te se odnose na sve jednako i proziva Puljka da pokušava bez iznošenja svih relevantnih podataka i činjenica kompromitirati rad građevinskih inspektora te diskreditirati Državni inspektorat. Poziva ga da ne obmanjuje splitsku i hrvatsku javnost.

- Čovjek u javnom prostoru koristi govor mržnje, neka se uhavti posla, a ne da mu je uvijek netko kriv, poručio je Tomislav Šuta, predsjednik GO HDZ Split.

Ivica Puljak slučaj će rješavati upravnim postupkom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!