Državni inspektorat u pojačanom nadzoru uskrsnih namirnice i proizvoda

07.04.2023.

12:29

Autor: IMS/HRT/Hina/J.L.

Tradicionalni uskrsni stol

Tradicionalni uskrsni stol

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Državni inspektorat izvijestio je da i ove godine u tradicionalnoj akciji "Ususret Uskrsu" provodi pojačane inspekcijske nadzore uskrsnih namirnice i proizvoda te da su do sada provedena 292 inspekcijska nadzora, koji se nastavljaju i u nadolazećim danima.

Kako se navodi u priopćenju, i u ovogodišnjim pojačanim inspekcijskim nadzorima posebna pažnja je usmjerena na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju u ovom razdoblju godine - jaja, luk, rotkvice, suhomesnati proizvodi, šunke, janjetina, boje za jaja i sl.

U akciji sudjeluju veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori.

Po podacima Državnog inspektorata, do sada je u 68 nadzora kontrolirana sljedivost hrane životinjskog porijekla, a utvrđeno je šest slučajeva u kojima je u prometu zatečena hrana životinjskog porijekla iz neodobrenih objekata.

Slijedom toga zabranjeno je stavljanje na tržište takve hrane te njeno neškodljivo zbrinjavanje. Riječ je o ukupno 109,6 kg različitih suhomesnatih proizvoda i 731 komadu svježih jaja, navode iz Državnog inspektorata.

Veterinarska inspekcija, kako nadalje navode, obavila je 114 nadzora, a u jednom je utvrđena nelegalna prodaja van odobrenog objekta. Tako je zaplijenjeno 40 kg junećeg mesa bez potrebne dokumentacije i sljedivosti te je to meso neškodljivo zbrinuto.

Uz to, veterinarska inspekcija je u još 10 nadzora utvrdila razne nesukladnosti (higijena prostora, nedostatak dokumentacije i sl.).

"Cilj ove akcije je, prije svega, osigurati da se u ponudi mogu pronaći samo zdravstveno ispravni proizvodi zadovoljavajuće kvalitete", istaknuli su iz Državnog inspektorata.

Upravo zato nadzore obavlja i poljoprivredna inspekcija, koja je do sada obavila 93 nadzora.

Do sada je utvrđena jedna nesukladnost u označavanju jaja - na vanjskoj strani kutije nije bilo oznake o načinu uzgoja, navode iz Inspektorata.

U sklopu akcije "Ususret Uskrsu" poljoprivredni inspektori nadziru i usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje tih proizvoda.

Iz Državnog inspektorata ističu kako su nepravilnosti utvrđene i u nadzorima u kojima su kontroliraju boje namijenjene za bojanje jaja - u četiri slučaja utvrđeno je pogrešno označavanje specifičnih aditiva.

"Dio inspekcijskih postupaka je u tijeku, a za sve utvrđene nesukladnosti poduzet će se zakonom propisane mjere", poručili su iz Inspektorata.

Napominju pritom kako inspekcije Državnoga inspektorata u nekim fazama inspekcijskog nadzora provode i uzorkovanje hrane životinjskog porijekla, što je potrošačima dodatno jamstvo da kupuju i konzumiraju proizvode propisane kvalitete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!