13:38 / 31.12.2020.

Autor: T.D./Hina

Državni novac za obnovu od potresa uplaćen Zagrebačkoj županiji

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Interventna sredstva iz proračunske zalihe uplaćena su Zagrebačkoj županiji, a ona ga raspoređuje gradovima i općinama kako bi se čim prije barem djelomično sanirale štete od potresa.
Interventna sredstva iz proračunske zalihe uplaćena su Zagrebačkoj županiji, a ona ga raspoređuje gradovima i općinama kako bi se čim prije barem djelomično sanirale štete od potresa, rečeno je u četvrtak nakon sastanka predstavnika vlade sa županom Zagrebačke županije i predstavnicima gradova i općina.

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je vlada u srijedu Zagrebačkoj županiji za sanaciju šteta od potresa interventno odobrila 10 milijuna kuna iz proračunske zalihe. Sisačko-moslavačkoj županiji odobreno je 100 milijuna kuna, a iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti bit će dodatno raspoređeno 10 milijuna kuna - po pet za Zagrebačku i Karlovačku županiju. Sredstva su, kazao je ministar financija, već uplaćena na račun županije, a ona je započela s raspodjelom po gradovima i općinama koje su pretrpjele najveće štete.

Pokupsko i Kravarsko dobili su po 2,75 milijuna kuna, Zaprešić 1,5 milijuna, Pisarovina i Velika Gorica svaka po milijun kuna, a Jastrebarsko i Ivanić Grad po 500.000 kuna.

Novac je namijenjen popravku objekata, nabavci materijala, izvođenju radova i vraćanju u uporabni status, kao i sanaciji infrastrukture te pripremi elaborata za procjenu šteta.

Fokus će biti i na privlačenju EU sredstava, poglavito iz Fonda solidarnosti, rekao je Marić, dodavši da se razmatra deblokada blokiranih računa građana s ugroženih područja kako novac koji pristiže iz donacija na bi otišao njihovim vjerovnicima.

Kožić: Obnova već počela

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je da je već jučer dio sredstava razdijeljen općinama i gradovima te županije. Kazao je da ljudi već nastoje sanirati štetu, te da je prema njima već krenuo građevinski materijal. Zahvalio je Vladi na brzoj reakciji i svim službama koje su na terenu.

Izvijestio je da su u Zagrebačkoj županiji potresom najviše pogođene općine Kravarsko, Pokupsko i Pisarovina te gradovi Zaprešić, Jastrebarsko, Ivanić Grad i Velika Gorica. Oštećene su brojne obiteljske kuće, pogotovo krovovi i dimnjaci, a znatno su stradali i pojedini sakralni objekti. Nije mogao procijeniti koliki je točan broj oštećenih objekata.

Zaprešićki gradonačelnik Željko Turk rekao je da su na terenu statičari koji procjenjuju može li se boraviti u ugroženim prostorima. Prvi dio najnužnijeg po njemu je učinjen. Sa zaprešićkog područja iseljena je 71 obitelj.  Upitan zašto država nije brže reagirala s dostavom šatora, agregata i drugoga iz strateških robnih zaliha, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat je rekao da na teren danas odlazi 86 kontejnera koji će biti podijeljeni prema prioritetima.

- Sve što je raspoloživo iz strateških robnih rezervi je na raspolaganju, jučer je dostavljeno 26 agregata, rekao je Horvat.

Kaže da su "definirani punktovi preko kojih se dostavljaju donacije", dodavši da država ne reagira sporo. Vlada po njegovim riječima razmišlja da se Zakon o obnovi Zagreba proširi s netom unesrećenim županijama, odnosno da se ne ide u pisanje novog zakona.

Izvijestio je da su na potresima pogođenom području pregledane 2.992 građevine, od kojih je 579 klasificirano neupotrebljivima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!