Državni tajnik Milatić: Postoje pritisci, no postupam isključivo po zakonu

26.01.2023.

13:42

Autor: HINA/HRT/A.S.

Državni tajnik Milatić: Postoje pritisci no postupam isključivo po zakonu

Državni tajnik Milatić: Postoje pritisci no postupam isključivo po zakonu

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić odlučno je odbacio optužbe da je ikome pogodovao pri izdavanju energetskih odobrenja te priznao da je izložen pritiscima. No istaknuo je da postupa isključivo prema zakonu.


To će odvjetnici rješavati jer su to gnusne laži, klevete, insinuacije, podmetanja, naručeno, kazao je Milatić u Saboru.

To je rekao odgovarajući Daliji Orešković (Centar) koja je spomenula medijske napise da je Milatić preko posrednika tražio mito za izdavanje energetskih odobrenja tvrtkama koje žele pokrenuti projekte vezane uz obnovljive izvore energije.

- U ministarstvima uvijek postoji jedan te isti problem, da je način rada tih tijela i kriterij odabira kadrova ostao isti. Uvijek neka tamo Rimac ili neki tamo Milatić određuju i kroje kome će se neko pravo priznati, a kome neće, a pritom će korist izvlačiti za svoj ili nečiji tuđi privatni džep, ustvrdila je Orešković u raspravi o tri uredbe koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti.

Milatić joj je odgovorio da već gotovo 30 godina obnaša javne funkcije, 11 godina radi u Ministarstvu gospodarstva, te da svoj posao radi isključivo prema zakonu.

- Jasno je da sam izložen velikim pritiscima kada su u pitanju veliki interesi jer svi bi htjeli da se izdaju energetska odobrenja, i oni koji imaju valjane dokumente i oni koji nemaju. Ali, nažalost, one koji bi htjeli nešto što se očito ne može izvještavam da mi kao ministarstvo postupamo isključivo po slovu zakona, kazao je.

Dodao je da se sva odobrenja izdaju putem javnog natječaja uz provjeru potrebne dokumentacije i pozvao sudove i ostala tijela da provjere svaki javni natječaj i svako odbijanje.

Svoj posao radim korektno i u skladu sa zakonom i sve ove godine sam to radio i uvijek će to tako biti. Da su pritisci - jesu, da su neki nervozni - jesu, ali ja im tu pomoći neću, poručio je Milatić.

Izvješće o tri uredbe koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti, dok Sabor nije zasjedao, većina je zastupnika podržala osim Vesne Nađ (Klub Socijaldemokrati) koja je ocijenila da se uredbama izbjegava rasprava u Saboru, "krpaju zakoni " koji su neprovedivi i skriva nesposobnost pojedinih resora.

Riječ je o Uredbi o Zakonu o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena električne energije te uredbama o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti te o izmjeni Zakona o obveznim odnosima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!