12:06 / 06.03.2020.

Autor: B.A./Hina

Državni tajnik: Nastojat će se pomoći tvrtkama koje trpe štete zbog virusa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vjerujem kako će Vlada učiniti sve da štete smanji na najmanju moguću mjeru, rekao je Plazonić
Državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić rekao je u petak kako je uvjerenje da će Vlada učiniti sve za smanjenje financijske štete koje zbog pojave koronavirusa trpe hrvatske tvrtke.

U Hrvatskoj 11 zaraženih koronavirusom

Kao državni tajnik ne mogu govoriti o obeštećenju, ali vjerujem kako će Vlada, kada se dobiju konkretni podaci o utjecaju ove epidemije, učiniti sve da štete smanji na najmanju moguću mjeru, odgovorio je Plazonić Davoru Vlaoviću (HSS) u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o kemikalijama. 

Zastupnici pozdravljaju te izmjene, jer subjekte koji rade s opasnim kemikalijama, oslobađa obveze da ishode posebno rješenje za rad, ako prethodno ispune sve uvjete za to, kažu da izmjene idu na ruku gospodarstvenicima, da im štede novac, smanjuju administriranje.

Izmjene će rasteretiti gospodarstvo, a pritom neće ugroziti ni ljudsko zdravlje, ni okoliš, ocijenio je Željko Jovanović (SDP).  

Raspravu o kemikalijama, Miro Bulj (Most) iskoristio je kako bi opetovao svoje pitanje kani li Hrvatska slijediti primjer nekih europskih zemalja i zabraniti štetni Monsantov herbicid, glifosat?

- Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže da nema s tim nikakav problem, očito je da radi u interesu Monsanta, a ne u zaštiti zdravlja naših građana, ustvrdio je Bulj.

To ne spada izravno u domenu Zakona o kemikalijama, a o štetnosti glifosata postoje oprečna razmišljanja; ne može se eksplicitno tvrditi da je toliko štetan da izaziva takve bolesti o kojima ste vi u nekim svojim prijedlozima govorili, odgovorio je Bulju državni tajnik Plazonić.

Izmjene spomenutog Zakona bile su jedina točka o kojoj je danas Hrvatski sabor, raspravljao pred malobrojnim zastupnicima, što je zasmetalo Jovanovića.

- Rad smo završili u trajanju jednog nogometnog poluvremena, molim vodstvo Sabora da naš rad učini sadržajnijim, pozvao je Jovanović.

Među rijetkim zastupnicima u sabornici bio je i SDP-ov Joško Klisović koji je proteklih dana bio u samoizolaciji, jer se na jednom predavanju zatekao u istoj prostoriji s osobom zaraženom korona virusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!