15:25 / 20.02.2018.

Autor: bs/HRT

Državni tajnik Strmota podnio ostavku na konferenciji za novinare

-

-

Foto: - / -

Rekao je da država izumire, a ministrica Murganić da ništa nije znala.
Državni tajnik u Ministarstvu demografije Marin Strmota na konferenciji za novinare neočekivano je podnio ostavku nakon predstavljanja novih demografskih mjera.Rekao je da država izumire i da je stanje najgore otkad postoji država. "Ja kao demograf smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno", dodao je. Strmota je podnio ostavku nakon što je Murganić novinarima predstavila zaključke sjednice Vijeća, i to nakon što se složio s ocjenom novinara da su gotovo identični zaključci predstavljeni i prije tri mjeseca, nakon 3. sjednice Vijeća.

"Točno, slažem se s vama, i ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u Vladi, kao demograf, mladi čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika jer država izumire. Ovo je najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, kao čovjek Republike Hrvatske, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge i roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom. Hvala vam lijepa", rekao je Strmota i napustio konferenciju za novinare.

Inače, Strmota je početkom siječnja gostovao u središnjem Dnevniku HTV-a. Evo što je rekao:


Ministrica Nada Murganić nakon njegove ostavke izjavila je da ništa nije znala.  Rekla je i da statistika nije povoljna, ali da ona nije nastala za vrijeme ove vlade i da su mjere koje je njezino ministarstvo donijelo značajne i u potpunosti razrađene. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izjavila je da odgovorno radi svoj posao, a da je pitanje njezina ostanka u Vladi stvar prosudbe onih koji su je izabrali na to mjesto. Ostavku  državnog tajnika za demografiju ocijenila je kao posljedicu temperamenta, mladosti i "možda određenih pritisaka".

Novinari su je pitali koliko ju je iznenadila ostavka, jer ne pamte da se takvo što dogodilo na takav način. Murganić je rekla kako ni ona ne pamti takvo što, ali i da ostavka možda nije konačna.

Murganić o mogućoj smjeni: Bez komentaraStjepan Šterc, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, komentirao je Strmotinu ostavku rekavši da način na koji ju je podnio zapravo pokazuje potpunu frustraciju jednog znanstvenika koji je s fakulteta došao pomoći izvršnoj vlasti - među ostalim svojim znanjem i sposobnostima.

"Prema tome, ja bih rekao da je on pokazao apsolutnu odgovornost znanstvenika i da nije više mogao promatrati formalne sastanke, formalne izjave itd., koje su vezane za demografski nestanak Hrvatske. Moram priznati da sam ja osobno ponosan na Marina Strmotu", komentirao je za HRT Šterc.Mostov Nikola Grmoja Strmotin je potez nazvao hrabrim. Rekao je i da činjenica da je ostavku dao na novinskoj konferenciji pokazuje da Vlada ne zna što radi te da u njoj ipak ima časnih i odgovornih ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!