18:57 / 03.05.2018.

Autor: D.P./Hina

Državni ured za reviziju odsad će kažnjavati sve nepravilnosti

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Državni ured za reviziju u budućnosti će moći novčano kažnjavati subjekte koji ne provode njegove naloge i preporuke i ne otklanjaju utvrđene nepravilnosti.
Državni ured za reviziju u budućnosti će moći novčano kažnjavati subjekte koji ne provode njegove naloge i preporuke i ne otklanjaju utvrđene nepravilnosti, najavio je glavni državni revizor Ivan Klešić koji je Hrvatskom saboru podnio Izvješće o radu Ureda za prošlu godinu.

Klešić je time odgovorio na zastupničke opaske da se, iako Ured odlično radi svoj posao, teško oteti dojmu da u raspolaganju javnim novcem nema pozitivnih pomaka. Uvođenje kazni pozdravljaju i vladajući i oporbeni klubovi. 

Glavni državni revizor izvijestio je Sabor da je lani obavljena 291 revizija, od toga 268 financijskih i 23 revizije učinkovitosti. Uz reviziju Godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna za 2016. godinu, obavljena je i financijska revizija 27 proračunskih (ministarstva, agencija, akademija, zavoda) i jednog izvanproračunskog korisnika (HZZO), 82 lokalne jedinice, 35 političkih stranaka, osam nezavisnih zastupnika, tri nezavisna lokalna vijećnika itd.

Prihodi tih stranaka iznosili su 147,5 milijuna kuna, a rashodi 135,5 milijuna. O financijskim izvještajima i poslovanju stranaka za 2016., izražena su 22 bezuvjetna, 12 uvjetnih i jedno nepovoljno mišljenje, Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske. Svih osam nezavisnih zastupnika dobilo je bezuvjetno mišljenje.

Kad je riječ o revizijama učinkovitosti, Ured je ocijenio je da je gospodarenje državnim poljoprivrednim zemljištem u Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za poljoprivredno zemljište te u Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji bilo djelomično učinkovito. Primjedbe i prijedloge Ureda, Ministarstvo poljoprivrede ugradilo je u novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, rekao je Klešić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!