07:11 / 04.03.2019.

Autor: D.M./HRT

Državni vrh na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo"

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na konferenciji je bilo riječi o demografiji, obrazovanju, nacionalnoj sigurnosti, političkom sustavu, energetici, ekologiji, turizmu te novom hrvatskom imidžu i odnosu prema prošlosti.
Na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo - 2 godine poslije" u organizaciji Večernjeg lista govorilo se o demografiji, obrazovanju, nacionalnoj sigurnosti, političkom sustavu, energetici, ekologiji, turizmu te novom hrvatskom imidžu i odnosu prema prošlosti. Na konferenciji će se održati devet videoizlaganja, a zatim je predviđena panel- diskusija "Politički sustav". Okupljenima se obratio državni vrh.

- "Hrvatska kakvu trebamo" - konferencija o ekologiji i sigurnosti
- Konferencija "Hrvatska kakvu trebamo - 5 godina u EU"

Plenković: Klonimo se izolacionizma, demagogije i populizma

- Moj je dojam da je kritika pregršt, a da su pohvale škrte. Tako to treba biti u demokracijama i mi se s time nosimo. Izgradili smo otpornost. Ako imamo konsenzus onda je to da svi zajedno hoćemo bolju Hrvatsku. To za mene znači zemlju koja ima kvalitetnije obrazovanje, pravednije, solidarnije i demografski vitalnije društvo, tolerantnije društvo, djelotvornije pravosuđe, konkurentnije gospodarstvo s većom kvlitetom života za sve građane i snažniju Hrvatsku u Europi i svijetu, poručio je uvodno premijer Andrej Plenković koji je nabrojio što u tom smjeru radi njegova Vlada. Najavio je kako će njegova Vlada ustrajati na strateškim projektima, a kao primjer je naveo Pelješki most i LNG terminal na Krku.- Kao netko tko razumije globalni kontekst založit ću se da se klonimo izolacionizma, demagogije i populizma. Držimo se racionalnog smjera koji je Hrvatska uzela proteklih 30 godina. Trebamo dijalog i trezvenu raspravu i drago mi je da mediji doprinose tome da nam budućnost bude kvalitetnija, da od puno ideja odabiremo one najkvalitetnije. Hrvatski narod će znati odabrati onoga kome će  dati povjerenje, zaključio je premijer.  

Jandroković: Sabor ne smije biti dio estrade

- Današnji svijet nema veze s Izazovi i prijetnje su danas su kompleksnije i na to kao nacija moramo znati odgovoriti. Multilateralizam danas gotovo da i ne postoji - on nam se pred očima mijenja i moramo tražiti svoju paradigmu napretka. Bit ćemo onakvi kakvi sebe definiramo i pozicioniramo. Ne možemo banalnošću odgovoriti na izazove koji su pred nama, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Smatra kako Sabor treba mijenjati - da ne bude dio estrade, čemu - dodao je - sudjeluju i novinari. Stručnost je ono što nam treba i zato nam trebaju i ovakve konferencije, zaključio je.


Grabar-Kitarović: Prosječna neto plaća treba biti minimalno 7500 kn 

- Možemo reći da Hrvatska dobro stoji na međunarodnome planu, ali ne i na unutarnjem, poručila je okupljenima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Potrebno je da ovaj narod vrati vjeru u sebe i svoje mogućnosti, poručila je i pozivala sve na zajednički rad u postizanju rezultata. Predsjednicaj je kazala kako je cijena rada u Hrvatskoj previsoka, produktivnost premala, zaposlenja nesigurna, a plaće preniske. Smatra kako bi prosječna neto plaća u Hrvatskoj trebala biti minimalno 7500 kuna. "Stranci nas vide puno bolje, nego što mi vidimo sebe", poručila je Grabar-Kitarović koja je svoje izlaganje završila riječima: Još više vjerujem u budućnost svojega naroda. Još više vjerujem u našu Hrvatsku".Premijer Andrej Plenković odgovorio je predsjednici u vezi plaće. Odgovor pročitajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!