10:38 / 18.11.2018.

Autor: I.H./Hina/HRT

Državni vrh odao pijetet žrtvama i položio vijence na Ovčari

-

-

Foto: - / -

Sudionici Kolone sjećanja okupili su se pred vukovarskom bolnicom gdje se održao prigodni komemorativni program.
Komemorativnim skupom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta" u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, u Vukovaru je u nedjelju počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 27. obljetnice stradanja tog grada u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u jesen 1991.

- Od Dunava do Prevlake Hrvatska se prisjeća stradanja Vukovara i Škabrnje
- Vukovar, grad heroj, pod opsadom 87 dana
- Djevojčica u plavom kaputiću - potresan simbol Vukovara
 

Ispred bolnice su se okupili brojni građani, branitelji i državni dužnosnici.

Državni vrh žrtvama se poklonio i na Ovčari te su položeni vijenci.


Plenković: Odajemo počast žrtvi grada Vukovara

"U ovom danu ponosa, tuge i zahvalnosti prisjećamo se žrtava Vukovara i Škabrnje, te iskazujemo pijetet i odajemo počast svima onima koji su dali svoje živote za Hrvatsku. U 20. Kolonu sjećanja došli smo izraziti poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, prema žrtvi grada Vukovara, simbola Domovinskog rata i svima koji su utkali sve što su imali u budućnost Hrvatske", izjavio je premijer Andrej Plenković u Vukovaru.

Upitan što se promijenilo nakon prosvjeda u Vukovaru zbog neprocesuiranja počinitelja ratnih zločina, Plenković je rekao kako je u ovom mandatu Vlada napravila veliki iskorak, više nego u brojnim godinama prije, počelo se raditi na puno sustavniji način, DORH ima dovoljno sredstava kada je riječ o ukupnom funkcioniranju, a što se tiče fokusa na procesuiranje ratnih zločina i pravosudnog dijela nema nikakvog problema. "Ratni zločini su prije svega  zločini protiv bolesnih, civila, ranjenika, zarobljenika, tu nema amnestije i oprosta i to treba istražiti do kraja i procesuirati. Oni ne zastarijevaju ni po našem pravu, niti po međunarodnim konvencijama ", istaknuo je.


Krstičević: Vukovar je značio sve za Hrvatsku

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je taj grad značio sve za Hrvatsku, a danas je simbol junaštva, otpora i pobjede u Domovinskom ratu. "Vukovar je grad heroj, duboko poštovanje Vukovaru, ogromnoj žrtvi u Domovinskom ratu, svim herojima Škrabrnje i Vukovara. U mislima smo s obiteljima naših poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja koji su se žrtvovali za današnji mir i slobodu Hrvatskoj", rekao je.

Istaknuo je da je za njega, kao ministra obrane, i cijelu vojsku Vukovar gravitacijsko središte hrvatske države. "Upravo zbog toga vratili smo Hrvatsku vojsku u Vukovar i ona je danas tu, da se to više nikada ne dogodi, u funkciji mira i sigurnosti", dodao je.

Penava: Prosvjed probudio institucije, pozdravljam dolazak Pupovca

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je ustvrdio kako je nedavni prosvjed protiv neprocesuiranja ratnih zločinaca probudio institucije te da pozdravlja i uvažava činjenicu dolaska predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. "Prosvjed je sad u drugom, trećem, desetom planu, danas pogotovo su nam heroji i živući i kojih nema u mislima, trebali bi biti svaki dan u godini u mislima onih koji su odgovorni svojom dužnošću za procesuiranje zločinaca, svaki dan bi trebali imati pijetet prema tim ljudima", rekao je Penava.

"To je sve što mogu reći, ovo je jednostavno misao na 91. godinu, na heroje grada Vukovara, hrvatske branitelje, stradale civile i nažalost nakon pada grada, na sve nevine žrtve na koje se bestijalno velikosrpski agresor iskalio zbog silnih gubitaka tijekom borbe za Vukovar", poručio je Penava.


Medved: osjećaji su danas usmjereni žrtvama i junacima

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da su osjećaji na ovaj dan usmjereni žrtvama, junacima onima koji su odatle odvedeni na Ovčaru. "Bez obzira na protok vremena, na ovaj dan ovdje u Vukovaru osjećaji su usmjereni na žrtve, na junake obrane i na civilne žrtve, na one koji su odavde iz bolnice odvedeni na Ovčaru, rekao je Medved novinarima.

"Još se intenzivno traga za nestalima i tako će se i nastaviti, radimo na tome da pronađemo svaku nestalu osobu, rekao je na pitanje novinara o potrazi za sudbinom više od 300 nestalih. A upitan kakva je pritom komunikacija sa Srbijom, rekao je da Hrvatska čini sve kako bi bi bila odgovoran partner. To činomo na način da inzistiramo na profesionalnom i odgovornoj suradnji i tako ćemo nastaviti", rekao je.

Rekao je kako je prijedlog zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta njegovo ministarstvo završilo i da se sada s ostalima radi na usklađivanju detalja.


Jandroković: Poruka svijetu da je rat najgore rješenje sukoba

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako je poruka iz Vukovara Hrvatskoj i svijetu da je rat najgore rješenje sukoba te da je, bez obzira na svu tragediju, u konačnici to bila velika pobjeda.

"Danas smo ovdje došli u prvome redu iskazati poštovanje prema gradu Vukovaru, prema Vukovarcima, Vukovarkama i izraziti im zahvalnost za sve što su učinili za Hrvatsku. Prisjećamo se žrtava, poginulih, nestalih, ubijenih branitelja i civila, radilo se o velikoj tragediji, o velikoj nesreći", kazao je Jandroković.

Naglasio je kako je poruka iz Vukovara hrvatskome narodu i cijelome svijetu da je rat najgori način rješavanja sukoba te da uvijek trebamo tražiti rješenja mirnim putem, pregovorima i pritom voditi računa o dostojanstvu i dignitetu svakog naroda.


Mladi Jastreb: Svi koji žele zaustaviti kolonu, sretno im bilo

Zamjenik zapovjednika 204. vukovarske brigade i obrane grada tijekom bitke 1991. Branko Borković poznatiji kao Mladi Jastreb, poručio je svima koji žele zaustaviti vukovarsku kolonu sjećanja da "nek' im je sa srećom".

"Prvi put smo obilježavali ovaj datum '93. kada sam okupio ratne zapovjednike u Vinkovcima, nastavili '94. okupljanjem branitelja Vukovara u Đakovu, '96. sa deset izabranika kod generala (Jacquesa) Kleina gdje smo tražili da prestanu pirovati nacistički režim ovdje u okupiranom prostoru i prvi put smo došli na groblje. Evo hvala bogu i danas nakon 27 godina, i tako će i biti, svi koji žele zaustaviti kolonu, sretno im bilo," rekao je.


Božinović: Radna skupina za ratne zločine povećala broj kaznenih prijava za 35%

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je poručio kako je radna skupina za istraživanje ratnih zločina povećala broj kaznenih prijava za 35% u odnosu na prošlu godinu, od kojih su tri prijave za Ovčaru za četiri ratna zločina te kako je to način na koji će raditi i dalje.

"Izrazio bih pijetet i duboko poštovanje svim braniteljima i civilima, čije se žrtve stradavanja, ali i iznimne hrabrosti prisjećamo u njihovom i našem gradu Vukovaru", poručio je Božinović.


Josić: Poklanjamo se onima koji su život dali da mi možemo živjeti u miru

Savjetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave Tomislav Josić rekao je kako se nada boljim danima procesuiranja ratnih zločina te da danas treba razgovarati samo o onima koji su svoje živote dali kako bi mi živjeli u miru.

"Pa vidite, ja se nadam da će malo biti bolje, znate i sami da nije puno napravljeno, tužna kolona kao i 91. godine, trebamo spustiti glave, i pokloniti se boljima od nas", kazao je Josić. "U koloni nema bogatih, nema činova, ničega, svi smo isti i danas trebamo razgovarati samo o onima koji su danas dali svoje živote da mi možemo živjeti u miru", poručio je Josić.


Bernardić: S posebnim pijetetom se sjećamo žrtava

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je kako se danas s posebnim pijetetom sjećamo svih žrtava koje su pale za slobodu Hrvatske, u Vukovaru, Škabrnji i cijelom Domovinskom ratu. "Vukovar je pretrpio teška razaranja i ogromno stradanje, možemo samo reći - ne ponovilo se", istaknuo je Bernardić."Želim da u Vukovaru svi ljudi žive život dostojan čovjeka, da imaju posao dostojne plaće bez razlike i iznimke te da konačno, nakon 27 godina okončamo potragu za nestalima kako bi  njihove obitelji konačno mogle pronaći mir, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!