10:16 / 28.05.2018.

Autor: I.B./HRT

Državni vrh: Oružane snage važne za stabilnost i gospodarski rast

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uručena su promaknuća najvišim časnicima i nagrade najuspješnijim sudionicima natjecanja "Memorijal bojnik Davor Jović - natjecanje Prvi za Hrvatsku".
Svečanom akademijom u dvorani "Vatroslav Lisinski" obilježena je 27. obljetnica ustroja i Dan Oružanih snaga. Promaknuto je 84 pripadnika OS, 1 admiral, 1 general, 13 časnica i 69 časnika. Državni vrh je na proslavi, uz čestitke hrvatskim vojnicima, istaknuo važnost obrambenog sustava za stabilnost u promjenjivom sigurnosnom okruženju te naglasio potrebu daljnje modernizacije vojske i jačanja vojne industrije, koja je 98 posto usmjerena prema izvozu.

Obilježavanju Dana HV-a uz državni i vojni vrh te pripadnike Oružanih snaga, nazočili su članovi Vlade, saborski zastupnici, predstavnici branitelja, crkveni dostojanstvenici i pripadnici diplomatskog zbora. Načenik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov prisjetio se svih poginulih pripadnika vojske i policije, istaknuvši stalnu uspomenu na njihovu žrtvu koja nas, rekao je, obavezuju čuvati vrijednosti u koje su oni vjerovali. S ponosom čestitam rođendan pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević. Naglasio je kako je danas u redovima Hrvatske vojske nova, motivirana i odlučna hrvatska mladost, vojnikinje i vojnici - ponosni nasljednici hrvatskih branitelja s kojima hrvatska vojska ima sjajnu budućnost. Istaknuo je i kako je ponosan na povijesnu odluku o nabavi aviona F 16 Barack od Izraela. U čast najsjajnijim i veličanstvenim operacijama HV-a avioni će nositi imena F-16 C "Oluja" i F-16 D "Bljesak", rekao je Krstičević. "Izgrađujemo našu vojsku, ne zaboravljajući sve naše junake koji su započeli ovaj put put pobjede i ponosa! Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata", poručio je Krstičević.


"Oružane snage moraju biti ogledni primjer cijelom društvu, kako se osloboditi ustaljenih obrazaca nepotizma i nejednakosti u prilikama koje koče razvoj naše države", rekla je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj akademiji održanoj u povodu dvadeset i sedme obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga. Istaknula je potrebu izgradnje sustava u kojemu će se mlade ljude motivirati za ostanak u hrvatskoj vojsci i državi, u kojemu će se  vrednovati i nagrađivati  izvrsnost i domoljublje. Pozvala je na izgradnju bolje Hrvatske i sustava domovinske sigurnosti koji će znati odgovoriti na raznovrsne izazove suvremenog promjenjivog sigurnosnog okruženja.

"Kao društvo shvatili smo kako izdvajanje za obranu nisu nepotrebni troškovi, nego ulaganje u našu sigurnu budućnost", rekla je predsjednica te istaknula kako su veliki projekti modernizacije koje se desetljećima proglašavalo nedostižnima pred realizacijom. Od pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske očekuje da budu hrvatska elita i ponos domovine, onakvi kakvi su bili u Domovinskom ratu. "U prve redove promiču se samo najbolji, najhrabriji i domovini najodaniji", rekla je predsjednica i poručila da će budućnost hrvatske države tako biti osigurana. Od generala i admirala predsjednica očekuje odanost takvim načelima, da potiču izvrsnost vojnika i časnika kao jedini kriterij napredovanja i uspjeha u vojnoj karijeri.Andrej Plenković je istaknuo da je Vlada ispunila sva strateška obećanja u obrambenoj i sigurnosnoj domeni. Istaknuo je da se ulaže u kvalitetu života hrvatskog vojnika, opremu, modernizaciju, te podizanje standarda života svih koji rade na zaštiti nacionalnih interesa RH. Govoreći o strateškoj odluci o nabavi nabavi višenamjenskog borbenog aviona F 16 Barak, istaknuo je kako ta činjenica dugoročno mijenja karakter i snagu Hrvatske vojske i omogućuje da "budemo važan akter na jugoistoku Europe kao i pouzdan saveznik u okviru NATO-a i partner u okviru EU".

Istaknuo je i jačanje i obrambene industrije, čijih je 98 posto proizvodnje usmjereno prema izvozu, što je doprinos hrvatskom gospodarstvu i izvoznim kapacitetima. Ustvrdio je i kako bi sve to bilo nedostatno da nema velikog srca hrvatskog vojnika što se pokazalo u Domovinskom ratu ali i danas u pomoći u saniranju elementarnih nepogoda. "Povezanost hrvatske vojske sa svojim narodom poruka je domoljublja i nacionalnog jedinstva", rekao je Plenković čestitavši Oružanim snagama na svim postignućima.U ime Hrvatskog sabora, pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske čestitke je uputio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. "Stvarane u Domovinskom ratu, izgrađivane u miru, hrvatske Oružane snage uvijek su spremne štititi hrvatski suverenitet, neovisnost teritorijalnu cjelovitost te pružati pomoć svome stanovništvu u slučaju raznih nepogoda", rekao je Jandroković te istaknuo kako hrvatski ljudi to prepoznaju. I on, kao i predsjednica i premijer, naglašava da je spremnost hrvatskih vojnika prepoznata i izvan Hrvatske, među saveznicima, kroz sve međunarodne mirovne, humanitarne i druge operacije i misije u kojima sudjeluju.Na svečanosti je prikazan i film u povodu 27. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, odnosno povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde, a u programu su nastupili i orkestar Oružanih snaga, klapa HRM-a "Sveti Juraj", klapa Intrade, zbor kadeta i burno pozdravljeni "Zaprešić Boysi" s navijačkom pjesmom "Neopisivo".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!