15:22 / 15.04.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Državni vrh uputio čestitke u povodu židovskog blagdana Pesaha

Pesah

Pesah

Foto: ILIA YEFIMOVICH / DPA

Danas je i prvi dan židovskog blagdana Pesaha, kojim židovski narod slavi izlazak iz egipatskog ropstva. Čestitke su uputili hrvatski predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Pesah upućuje na poštovanje ljudskog dostojanstva u društvu

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uputio je čestitku židovskim vjernicima u Hrvatskoj u povodu blagdana Pesaha koji, naglasio je, upućuje na poštovanje ljudskog dostojanstva u društvu.

Blagdan Pesah simbolizira izlazak iz ropstva, naglašava vrijednost slobode svakog čovjeka i naroda, upućuje na poštovanje ljudskog dostojanstva u društvu, poručio je Milanović.

Naglasio je kako u doba kada su mir i napredak ugroženi, a ljudi se opet moraju boriti za vrijednosti koje simbolizira Pesah, moramo još snažnije zagovarati međusobno razumijevanje i težiti poštovanju među ljudima i narodima.

- Učinimo sve da poruke Pesaha budu dio svakodnevnog života u današnjem svijetu te ostanu trajno nadahnuće čitavom čovječanstvu. Uz te želje, svim građankama i građanima židovske vjeroispovijesti čestitam najveći židovski blagdan, stoji u čestitki Predsjednika Republike.

Sloboda najveće blago pojedinca, zajednice i naroda

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je građanima židovske vjeroispovijesti uputio čestitku u povodu blagdana Pesaha, istaknuvši slobodu kao najveće i najvrjednije blago pojedinca, zajednice i naroda.

Premijer je u čestitci naglasio kako nas Pesah, blagdan koji slavi izbavljenje od ropstva i slobodu, podsjeća da je ostvarenje slobode najveće i najvrjednije blago pojedinca, zajednice i naroda.

- Upravo u današnja izazovna i teška vremena, ne smijemo zaboraviti poruku Pesaha. Neka nam ona bude nadahnuće i poticaj da ustrajemo u zaštiti temeljnih ljudskih prava, u zajedništvu i uzajamnom poštovanju, poručio je.

Svim vjernicima i vjernicama židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj poželio je da nadolazeće blagdane provedu u ozračju mira, sreće i zadovoljstva, u krugu obitelji i najmilijih.

- Hag Pesah sameah!, zaključio je Plenković u čestitci.

Predsjednik Hrvatskog sabora čestitao židovskim vjernicima Pesah

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak čestitku židovskim vjernicima u povodu blagdana Pesaha, uz želju da nam ozračje te važne svetkovine židovskog naroda donese blagostanje i mir i osnaži vjeru u bolju zajedničku budućnost.

- U povodu velikog židovskog blagdana Pesaha kojim se svetkuje oslobođenje židovskog naroda iz egipatskog ropstva i slavi radost slobode kao temeljne ljudske vrijednosti, svim vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Neka nam, istaknuo je, ozračje ove važne svetkovine židovskog naroda donese blagostanje i mir i osnaži našu vjeru u bolju zajedničku budućnost. U vremenu u kojem živimo punom izazova obnovimo nadu u snagu solidarnosti, tolerancije, međusobnog uvažavanja i zajedništva, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Židovskim vjernicima Jandroković je zaželio da blagdan Pesaha provedu u miru i radosti sa svojim najbližima, uz uobičajeni pozdrav: Hag Pesah sameah.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!