15:18 / 25.06.2018.

Autor: M.M./HRT

'Državu nismo stvarali da bi izumirala već da bi je unaprijedili radom i oplemenili životom'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U povodu Dana državnosti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priredila je na Pantovčaku tradicionalni svečani prijam.
U povodu Dana državnosti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priredila je na Pantovčaku tradicionalni svečani prijam na kojemu su, uz visoke državne dužnosnike, bili i ugledni uzvanici iz diplomacije te kulturnoga i javnog života.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Dan državnosti, povijesni  dan odluke hrvatskog sabora o proglašenju neovisne i samostalne hrvatske države. Ovo je blagdan našeg nacionalnog ponosa. Blagdan koji sažima borbu mnogih naraštaja hrvatskih domoljuba za Hrvatsku slobodu i neovisnost.
Danas 27 godina nakon proglašenje neovisnosti možemo ponosno istaknuti kako smo u mnogim područjima državnog i društvenog života postigli velike uspjehe. Hrvatska država aktivna je članica brojnih međunarodnih organizacija i nezaobilazan dionik međunarodnog života. Gotovo da ne prođe dan u kojemu se ne možemo podičiti nekim uspjehom naših inovatora, tvrtki, znanstvenika, sportaša, umjetnika, učenika, studenata i drugih na međunarodnoj sceni. To samo potvrđuje da u našim ljudima imamo sjajan temelj za izgradnju još uspješnijeg društva i djelotvornije države,
rekla je predsjednica u svom govoru.

Istaknula je da državu nismo stvarali da bi neki krajevi izumirali već da bi svaki dio domovine unaprijedili radom i oplemenili životom. U tijeku su mnogi ambiciozni projekti kao što je Pelješki most, ali potrebni su nam i novi, ne samo građevinski, nego i drugi koji će osnažiti gospodarstvo i koheziju svih naših krajeva, ali i naše zajedništvo, optimizam i vjeru u budućnost. To je država kakvu svi želimo. Država ponosno svjesna bogate baštine svoje prošlosti i država jasne vizije svoje budućnosti, rekla je predsjednica.

Dan državnosti praznik je koji se obilježava 25. lipnja, u spomen na dan kada je 1991. Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. Dan državnosti obilježavao se 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvoga višestranačkog Sabora 1990. Danas se taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora.

Više o obilježavanju Dana državnosti RH možete pogledati ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!