19:46 / 15.10.2019.

Autor: HRT

Dubrovačka hitna pomoć: Osigurali smo drugi tim

-

-

Foto: - / -

Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko neretvanske županije od danas u smjeni raspolaže sa samo jednim timom s liječnikom. Pokrivaju područje s 50-ak tisuća stanovnika.
Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko  neretvanske županije od danas u smjeni raspolaže sa samo jednim timom s liječnikom. Pokrivaju područje s 50-ak tisuća stanovnika. Glavni problem zbog kojeg se liječnici ne odazivaju na natječaje  stambeno pitanje. 

- U Dubrovniku od utorka samo jedan tim hitne pomoći s liječnikom
- "Imamo veliku većinu za podršku Kujundžiću u Saboru"

Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, kazao je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" da je nasreću na neko vrijeme odgođen odlazak liječnika.

- Za koji dan ćemo organizirati posao tako da je uvijek jedan liječnik u smjeni. U drugom timu, u kojemu su vozač i sestra, po potrebi će uskakati doktor s obližnjeg objedinjenog hitnog prijema Opće bolnice Dubrovnik, rekao je Lulić. Dodao je da su ministar i Vlada u zakonu o zdravstvenoj zaštiti ovu situaciju predvidjeli zbog poznate okolnosti nedostatka liječnika.

- Stoga su donijeli odluku o funkcionalnoj integraciji zdravstvenih ustanova, tako da je ovo upravo takvo rješenje. Mi smo s OB Dubrovnik potpisali ugovor o funkcionalnoj integraciji i surađivat ćemo na ovakav način da pacijenti ne bi osjetili bilo kakvu organizacijsku promjenu i da bi sustav nastavio funkcionirati besprijekorno, kazao je.

Govoreći o tome zašto su neki liječnici u Zavodu dali otkaze, Lulić je rekao da je riječ o specijalizaciji. 

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatdske liječničke komore, rekao je da nam postojeći primjeri dokazuju da je hrvatski zdravstveni sustav u infrastrukturnoj
kadrovskoj, financijskoj i organizacijskoj krizi. 

- Podsjećam da je upravo dubrovačka bolnica jedna od onih u kojoj najviše nedostaje liječnika. Pa kako će onda takva bolnica vanbolničku hitnu. To je prilično čudna računica, kaže Luetić. Napominje da se dubrovačka bolnica pomaže s čitavim nizom vanjskih suradnika.

Istaknuo je da je Hrvatska puna kritičnih točaka poput Dubrovnika. Kaže da je vidio na terenu da rade i kolege koji su godinama u mirovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!