Dubrovačka policija razbila lanac krijumčara kokaina

21:04 / 28.01.2021.

Autor: Hina

Policija razbila lanac krijumčara kokaina

Policija razbila lanac krijumčara kokaina

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Uskok je nakon prijave dubrovačko-neretvanske policije pokrenuo istragu protiv troje hrvatskih i jednog talijanskog državljanina osumnjičenih za krijumčarenje najmanje 146 kilograma kokaina kojim je ta skupina zaradila bar 32 milijuna kuna.


Troje hrvatskih državljana, muškarci od 59 i 44 godine te 55-godišnja žena, uhićeno je u srijedu na području Metkovića i Zagreba, a 50-godišnji talijanski državljanin u pritvoru je još od lipnja 2020. kada je u njegovu vozilu u pograničnom području Ploča pronađeno oko 25 kilograma kokaina, kažu u policiji. Dodaju da je riječ o jednoj od najvećih zapljena kokaina u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj, a koja je rezultirala nastavkom policijske akcije.

Organizator zločinačkog udruženja navodno je 59-godišnjak, koji je financirao i razradio detalje transporta kokaina teretnim brodovima u Luku Ploče, odakle je dalje organizirao njegovu distribuciju po Hrvatskoj i Italiji. Radi se o kokainu vrlo visoke čistoće od gotovo 77 posto koji bi na uličnom tržištu vrijedio više od 100 milijuna kuna, istaknula je policija.

U policiji objašnjavaju da je 59-godišnjak tijekom 2020. s ostalim članovima skupine razradio nabavu i distribuciju kokaina do pločanske luke, nakon čega je 44-godišnjak uzeo kokain na čuvanje, a zatim ga prema uputama 59-godišnjaka I 55-godišnjakinje predavao kupcima u Opuzenu i Metkoviću. Jednu od tih pošiljki preuzeo je spomenuti talijanski državljanin koji je uhićen u Pločama.

Prema navodima policije, skupina je prokrijumčarila najmanje 146 kilograma kokaina, čime su osumnjičenici zaradili najmanje 32,6 milijuna kuna, koje je šef skupine podijelio među članovima zločinačkog udruženja proporcionalno njihovim ulogama.

Protiv svih četiriju osoba Uskoku je policija podnijela prijave, a troje hrvatskih državljana rano jutros sprovedeno je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!