16:13 / 26.02.2021.

Autor: Vicko Dragojević/Regionalni dnevnik/Dnevnik HTV/IMS/HRT

Dobroslavić o "korona boomu" na jugu: Smanjiti brojke za zaštitu zdravlja

Strože mjere na jugu Hrvatske

Strože mjere na jugu Hrvatske

Foto: HRT / HTV

Nakon što je mjesecima bila jedna od hrvatskih županija s najmanjim brojem zaraženih, u samo sedam dana Dubrovačko-neretvanska županija postala je županija s najvećim rastom broja pozitivnih. Zbog toga će od ponedjeljka ondje na snagu stupiti nove, strože mjere.

- Očekujemo da će nove mjere stupiti na snagu u ponedjeljak, rekao je u Dnevniku HTV-a dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te dodao kako nije moguće štititi zdravlje sugrađana ukoliko se ne smanje brojke zaraženih koronavirusom.


Nažalost, dogodilo se da smo od najboljih prema epidemiološkoj situaciji postali najgori i moramo zaustaviti taj rast, rekao je. 


Na današnjem sastanku s načelnicima i gradonačelnikom svi su se složili da se treba uvesti strože mjere kako bi spremni dočekali turističku sezonu.


 U Konavlima je u sedam dana broj zaraženih porastao za 130%, a u Župi Dubrovačkoj za 150%. 

- Ono što nas najviše zabrinjava je rapidan porast u općini Konavle. Nismo još zabilježili tako brz porast i tako visoku 14-dnevnu kumulativnu incidenciju. Do sada je ona najviše bila nešto više od 2.000, dok je sad 2500 . Vjerojatno će se idućih dana nastaviti povećavati, kazao je epidemiolog Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Dok u ostatku Hrvatske od ponedjeljka kreće popuštanje mjera, na jugu počinju strože mjere. To se odnosi na Konavle, Župu Dubrovačku, grad Dubrovnik, Dubrovačko primorje i Ston.

- Zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše osam osoba iz dva različita kućanstva. Poslodavcima se preporučuje organizacija rada od kuće, u smjenama te uvođenje kliznog radnog vremena, rekao je Joško Cebalo, načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

- Mi smo sad daleko od i žute zone, dakle u crvenoj smo zoni, a da ne kažem koliko smo daleko od tzv. zelene zone, a ona bi nam trebala za dobru pripremu turističke sezone, rekao je Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan. 


Strože mjere trajat će do poboljšanja stanja, a sve kako bi se situacija popravila do početka turističke sezone.

Cebalo dodaje da je u suradnji s osnivačima srednjih i osnovnih škola preporučen prelazak učenika na model C, odnosno na on-line nastavu, osim završnih razreda srednjih škola.

Vrtići su do sada zatvoreni samo u Konavlima.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!