21:03 / 19.04.2021.

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/B.A./HRT

Jug Hrvatske prvi ima cjelogodišnju hitnu helikoptersku službu

Pokazna vježba povodom početka rada cjelogodišnje Hitne helikopterske medicinske službe

Pokazna vježba povodom početka rada cjelogodišnje Hitne helikopterske medicinske službe

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

Dubrovačko-neretvanska županija uvela je cjelogodišnju hitnu helikoptersku medicinsku službu. Zajednički projekt Županije te ministarstava zdravstva i unutarnjih poslova trebao bi stanovnicima hrvatskog juga osigurati standard kakav ima i ostatak zemlje. 

Dubrovačko-neretvanska županija prva u Hrvatskoj ima cjelogodišnju hitnu helikoptersku medicinsku službu. Iskusna posada u proteklih pet godina tijekom turističke sezone spasila je stotine života.

   

Za 13 minuta stižu do Metkovića ili Korčule - iznimno bitno za geografski izoliranu županiju.  


- U toku zlatnog sata svi će pacijenti koji imaju za to potrebu, biti prebačeni u Opću bolnicu Dubrovnik ili KBC Split ovisno o dijagnozama, ističe Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.


Sve zahvaljujući vrhunskim pilotima jer ne slijeće se uvijek na helidrom. U vrijeme pandemije posao je još teži.


- Moramo se dodatno paziti u zatvorenom prostoru, mi medicinsko osoblje smo svi cijepljeni. Imamo transportni šator za infektivne zarazne pacijente, kaže liječnik hitne medicine Marko Moretti.


Do kraja godine u sedmodnevnim dežurstvima izmijenit će se 24 liječnika te 28 medicinskih sestara i tehničara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!