Dubrovačko-neretvanska županija slavi svoj dan

12.05.2023.

14:53

Autor: HRT/D.M./Hina

Dobitnici nagrada sa županom

Dobitnici nagrada sa županom

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

Naša najjužnija županija slavi svoj dan i blagdan njezina nebeskog zaštitnika, svetog Leopolda Bogdana Mandića. Utemeljena prije 30 godina, Dubrovačko-neretvanska županija, upravo je tijekom proteklih godinu dana doživjela ostvarenje sna - puštanje u promet Pelješkog mosta. Danas je bilo svečano i uz visoke uzvanike, ali posla na prometnoj povezanosti ima još.

Više doznajte u prilogu Morane Baričević:

Pelješki most s pristupnim cestama - o tome se govorilo desetljećima. Povezao je dva dijela Hrvatske, ali i dva dijela Dubrovačko-neretvanske županije koja je treća najuspješnija prema indeksu razvijenosti. A prije 30 godina trećina područja je bila porušena, spaljena i opljačkana.

- Puno je napravljeno, uvijek se može bolje. Ali smo mi prezadovoljni zato što su praktički svi naši planovi, pa čak i ono što smo sanjali, a to je Pelješki most, ostvareni, rekao je Antun Franković, Ponikve, Pelješac.

- Mislim da je prometno možda to uvijek najveći problem, kako u gradu tako i u cijeloj županiji, da bi trebalo biti povezanije, smatra Ivan Lujo, Dubrovnik.

Jer prometna povezanost je presudna za kvalitetu života.

- Priprema se gradnja autoceste do Osojnika, brzih cesta do Zračne luke i do Perne s obilaznicom Orebića i preostalih luka za bolje povezivanje otoka, poručuje Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Dubrovniku je rekao da su dosad poreznim reformama građani i gospodarstvo rasterećeni oko 11 milijarda kuna, a sad se čine dodatni napori za rast plaća, a da se pritom ne oduzimaju financijska sredstva lokalnoj i područnoj samoupravi.

Plenkovi
ć je bio na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Dubrovačko-neretvanske županije i 30. godišnjice njezina osnutka te blagdana njezina zaštitnika Svetog Leopolda Bogdana Mandića, koja je održana u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića.


Istaknuo je kako je u 2022. godini ostvaren proračunski suficit zahvaljujući povećanim prihodima jedinica lokalne i područne samouprave.

Dubrovačko-neretvanska županija prije reforme financiranja lokalne i područne samouprave imala je osam milijuna eura prihoda, a danas 11 milijuna eura. Teze kako središnja vlast nešto uzima lokalnoj, ili velikim gradovima, je smiješna i netočna. Mogu ih prihvatiti samo oni koji ne znaju ništa o fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji, poručio je Plenković.

Dobroslavić: Tridesetogodišnji put županije bio zahtjevan, ali uspješan


Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić u govoru, između ostaloga, istaknuo kako je tridesetogodišnji put županije bio zahtjevan, ali uspješan.Izborili smo se za održanje sadašnjeg regionalnog ustroja, a protiv koncepta velikih regija, koje su prijetnja nacionalnom jedinstvu. Spojili smo dva dijela županije Pelješkim mostom, a već se nadmašuju očekivani učinci. 


Prigodnim govorom obratili su se i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te predsjednik Hrvatske zajednice županija brodsko-posavski župan Danijel Marušić.


Na svečanoj su sjednici laureatima dodijeljene nagrada za životno djelo te godišnje nagrade županije. Nagrada Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo pripala je Janesu Vlašiću, a nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dr. Nadi Marković, Asji Perčić, Hrvatskoj glazbenoj scenskoj udruzi Petar Milat te Rukometnom klubu Metković Mehanika. Dodijeljene su i druge nagrade.


Među uzvanicima na sjednici su bili i potpredsjednik Vlade Branko Bačić, potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednici vlada županija Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske Predrag Čović i Nevenko Herceg te zastupnici u Hrvatskom saboru, državni tajnici, brojni lokalni dužnosnici i predstavnici pravosuđa, vojske i policije, vjerskih zajednica i nacionalnih manjina.


Prije svečane sjednice, kod Spomen-križa na groblju Boninovo odana je počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, a u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa služila se sveta misa.


Dvodnevni program obilježavanja počeo je u četvrtak, dodjelom nagrada najboljim županijskim sportašima, predstavljanjem monografije o 30 godina Dubrovačko-neretvanske županije i tradicionalnim koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra i mladih umjetnika županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!