13:48 / 27.08.2020.

Autor: T.D./HRT/Hina

Dubrovačko-neretvanski stožer predlaže donošenje epidemioloških mjera

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mjere ograničavaju broj prisutnih na svim većim okupljanima, a ako se radi o zatvorenim prostorima nošenje maske postaje obvezatno za svakoga. Mjere bi na snagu trebale stupiti u ponedjeljak, na rok od 14 dana.
Premda je situacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji još uvijek pod kontrolom, dnevni broj zaraženih ne prelazi 10, županijski stožer civilne zaštite predložio je nove mjere kako bi se izbjeglo stvaranje novih žarišta.

Mjere ograničavaju broj prisutnih na svim većim okupljanima, a ako se radi o zatvorenim prostorima nošenje maske postaje obvezatno za svakoga. Mjere bi na snagu trebale stupiti u ponedjeljak, na rok od 14 dana.

Organizatori okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata su odgovorni za provedbu mjera i moraju ih pojačano provoditi, a za to se zadužuju i lokalni stožeri civilne zaštite.

- Broj osoba na svadbenim svečanostima ograničiti na maksimalno 50, isto tako broj osoba na komemoracijama i pogrebima ograničava se na 50 osoba, uz napomenu da se ožalošćenim  članovima obitelji sućut ne smije izraziti bliskim kontaktom; privatne svečanosti i proslave mogu se organizirati samo u krugu obitelji, i na njima ne smije biti prisutno više od 20 osoba, govori Joško Cebalo, Načelnik županijskog stožera civilne zaštite DNŽ.

- S otvaranjem gospodarstva i početkom turističke sezone očekivali smo veći rizik za povećanje broja zaraženih. Iskustvo je pokazalo da su veća okupljanja, obiteljska kao i vjenčanja i javni događaji, potencijalna žarišta, ističe Cebalo.

Najavio je sastanak s čelnicima lokalne samouprave u petak, kako bi raspravili je li potrebno predložiti još neku mjeru.

Podsjetimo, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u zadnja 24 sata zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer civilne zaštite.

Riječ je o pet ženskih osoba iz Dubrovnika, od kojih je jedna osoba kontakt prethodno zaraženog slučaja. Iz Dubrovnika je zaražena i jedna muška osoba te također po jedan muškarac iz Metkovića, Kule Norinske i Konavala.

U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je šest osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8927 uzoraka. U samoizolaciji su 353 osobe.

U zadnja 24 sata nisu utvrđeni slučajevi kršenja mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 62 slučaja kršenja samoizolacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!