17:30 / 02.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Dubrovčani na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća obilježili Dan Grada

Otvorena je 1049. Festa svetog Vlaha

Otvorena je 1049. Festa svetog Vlaha

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

U povodu blagdana svetog Vlaha i Dana Grada u utorak je u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su dodijeljena i javna priznanja zaslužnima.

U povodu blagdana svetog Vlaha i Dana Grada u utorak je u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su dodijeljena i javna priznanja zaslužnima.

Izaslanica premijera i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je tom prilikom kako je Dubrovnik zbog izostanka turističke sezone posebno osjetio koronakrizu.

- Vlada je osigurala poseban financijski mehanizam za pomoć Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Imamo velik pad oboljelih, ali se ne smijemo opustiti i dozvoliti da zbog pogrešnih odluka pogoršamo stanje i ugrozimo, između ostaloga, i turističku sezonu pred nama, poručila je ministrica kulture i medija.

Ministrica je izjavila kako je, uz prioritet očuvanja zdravlja, potrebno sačuvati radna mjesta te pripremiti se i provesti dugoročno održiv suživota s virusom, planirajući oporavak kad pandemija završi.

Vlada je odmah poduzela niz akutnih i dugoročnih mjera, pažljivo održavajući ravnotežu između suzbijanja epidemije i nužnosti očuvanja gospodarske aktivnosti, rekla je Obuljen Koržinek.

Gradonačelnik Franković: Briga o javnom dobru nije samo naša obaveza i dužnost, ona je najveća čast i privilegija

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković je podsjetio kako se kroz stoljeća Festa mijenjala, a sigurno je bilo trenutaka i događaja izvan kontrole predaka koji su utjecali na način održavanja Feste. Istaknuo je kako je kroz povijest Dubrovnik bio pod udarom potresa, zdravstvene pandemije i barbarskih napada, dok se danas nadvila nova prijetnja.

Stoji tu pred nama, nimalo prijetvorna, nego konačno potpuno razotkrivena. Zato je važno da ostanemo čvrsti i budemo složni u obrani najvrjednijeg što imamo. Ovog Grada i kamena od kojeg je satkan, prostora stvorenog nebeskom rukom. Jer on je naš dom, drugog doma nemamo, niti ga tražimo, rekao je Franković.

Naglasio je kako je Dubrovnik uvijek rado, raširenih ruku i otvorenog srca prihvaćao sve koji mu žele dobro, koji poštuju duboke brazde njegova pečata, koji razumiju koliko je snažno to ime i kakvo bogato nasljeđe u sebi krije.

Nažalost, među njima ima i onih koji se ne ustručavaju koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi namirili svoje osobne interese. Njima jasno kažemo nećete u tome uspjeti. Briga o javnom dobru nije samo naša obaveza i dužnost, ona je najveća čast i privilegija. Dugujemo je hrabrim hrvatskim braniteljima i svima koji su svoje živote dali za slobodu, poručio je Franković.

Gradonačelnik je istaknuo da je gradska vlast vješto postavila i prema pandemiji koronavirusa.

Pažljivo gospodarenje i snažan iskorak prema fondovima EU omogućili su nam da i u uvjetima korona krize planiramo i realiziramo kapitalne investicije. Upravo u europskim fondovima vidimo priliku za budućnost, a dosadašnje iskustvo i osiguravanje preko milijarde kuna bespovratnih sredstava daju nam za pravo vjerovati da smo na ispravnom putu, zaključio je Franković.

Govore su održali i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, izaslanica i savjetnica predsjednika RH za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo pripala je bivšem dubrovačkom gradonačelniku Nikoli Obuljenu za izniman doprinos u aktiviranju i radu Zaklade Blaga djela, dok su Nagradu Grada Dubrovnika za 2020. dobili povjesničarka umjetnosti, konzervatorica i radijska urednica Maja Nodari za izniman doprinos očuvanju i promicanju kulturne baštine Dubrovnika, fra Pijo Pejić za izniman doprinos u duhovnom i kulturnom životu grada, te Družba sestara franjevki od Bezgrešnog začeća, za humano djelovanje, služenje drugima i čuvanje duhovne i kulturne baštine.

Među uzvanicima na sjednici bili su riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije Mate Uzinić, državni tajnici i saborski zastupnici kao i predstavnici vjerskih zajednica i drugi.

U popodnevnim satima slijedi otvaranje Feste svetog Vlaha, uz obred puštanja golubica i podizanje barjaka sv. Vlaha pred Parčevom crkvom.

U srijedu, na Dan Grada i blagdan svetog Vlaha, uz epidemiološke mjere pred dubrovačkom Katedralom održat će se svečano euharistijsko slavlje, a potom i procesija ulicama s relikvijama i barjacima župa koje slave sv. Vlaha.

Posljednjeg dana Feste, u nedjelju održat će se svečana procesija na Goricu sv. Vlaha, nakon čega će se pred svečevom crkvom svečano spustiti barjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!