Dubrovčani proslavili Festu svetog Vlaha

03.02.2022.

12:50

Autor: Hina/podnevni Dnevnik/IMS/HRT

1050. Festa sv. Vlaha

1050. Festa sv. Vlaha

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Svečanim misnim slavljem pred dubrovačkom katedralom, Dubrovčani su proslavili 1050. Festu svetog Vlaha, zaštitnika grada, uz tradicionalnu procesiju s moćima sv. Vlaha u pratnji barjaka ulicama povijesne jezgre grada.


Misno slavlje pred katedralom predvodio je nadbiskup Chicaga, kardinal Blase Cupich, koji je u propovijedi istaknuo kako tradicija nije samo poveznica s prošlošću, već i pomaže razumjeti sadašnjost te nas nadahnjuje za budućnost.


- Naše današnje slavlje povezuje nas s onim trenutkom iz 971. godine, kada se sveti Vlaho pojavio u viđenju kako bi spasio grad upozoravajući gradske vlasti na invaziju. Gradski su oci odgovorili poduzevši mjere kako bi okupili ljude i obranili grad, rekao je Cupich.


- Prisjećajući se tog događaja, sjećamo se brojnih blagoslova koje su nam prenijeli naši preci te kako oni nastavljaju obogaćivati naše živote sve do današnjeg dana. Što su nam to oni prenijeli? Prenijeli su nam tradiciju naše vjere da je Bog uvijek prisutan u ljudskim događajima kako bi nas spasio. Potrebna nam je takva vjera, osobito u ovom trenutku pandemije i patnjama koje je donijela tolikima, naglasio je.


Cupich je rekao kako su 'naši preci svojim potomcima prenijeli i važnost čuvanja svježim zajedničke kulture kroz koju otkrivamo duboke veze jedinstva'.


- Osobno osjećam tu povezanost jedinstva s vama u našoj zajedničkoj hrvatskoj kulturi. Sama činjenica da ste pozvali unuka hrvatskih iseljenika da vam se pridruži u ovom slavlju svjedočanstvo je vrijednosti koju polažete u kulturnu baštinu koju su oni prenijeli na nas. Njegovanje žive zajedničke kulturne baštine nas ne samo povezuje nego utječe i na cijeli svijet, poručio je.


Citirao je i encikliku pape Franje Fratelli Tutti te dodao: Upravo kao što slavimo kulturnu baštinu zajednice koja se okupila kako bi zaštitila ovaj grad i kako bi zaštitili jedni druge, također smo nadahnuti proširiti kulturnu baštinu izvan naših gradskih zidina kako bi cijeli svijet postao zajednica koju čine braća i sestre koji se prihvaćaju i brinu jedni za druge.


- To znači biti vjeran kulturnoj tradiciji koju su nam predali naši preci, istinskoj katoličkoj tradiciji koja cijeni jedinstveno jedinstvo koje dolazi u različitosti, rekao je, između ostaloga, nadbiskup Chicaga.


Festi su nazočili izaslanica premijera i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica te ograničen broj hodočasnika, zbog epidemioloških mjera.


Festa je otvorena u srijedu popodne tradicionalnim puštanjem golubica i podizanjem barjaka ispred Crkve svetog Vlaha, a bit će zatvorena u nedjelju, 6. veljače, procesijom i misom na Gorici svetog Vlaha te spuštanjem barjaka ispred parčeve crkve i misnim slavljem.


Festa svetog Vlaha uvrštena je 2009. godine na listu svjetske kulturne baštine.


Galerija
1050. Festa sv. Vlaha, Foto:  Grgo Jelavic /PIXSELL
1050. festa sv. Vlaha, Foto:  Grgo Jelavic /PIXSELLFesta sv. Vlaha, Foto:  Grgo Jelavic /PIXSELL1050. Festa sv. Vlaha, Foto:  Grgo Jelavic /PIXSELL1050. Festa sv. Vlaha, Foto:  Grgo Jelavic /PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!