21:17 / 07.03.2018.

Autor: HRT

Dubrovčani zgroženi golotinjom u crkvi

-

-

Foto: - / -

Vijest o golotinji u crkvi svetog Ignacija izazvala je ogorčenje među Dubrovčanima.
Erotske fotografije u crkvi svetog Ignacija podignule su veliku prašinu u Dubrovniku. Biskup Mate Uzinić na društvenim mrežama prozvao je autore, a fotograf se brani tvrdnjom kako nije riječ o provokaciji, nego o umjetnosti.

Vijest o golotinji u crkvi svetog Ignacija izazvala je ogorčenje među Dubrovčanima.

A biskup je reagirao oštro: prema kanonskom pravu, nakon ovako teške uvrede crkva se ne smije koristiti za bogoslužje dok se ne izvrši pokora.

Zbog toga je dubrovački biskup danas odredio da će sutra, u 17 sati, se održati sat vremena euharistijsko klanjanje, a nakon tog klanjanja će biti održana sveta misa, na koncu te svete mise će se sama crkva blagosloviti, kako bi se mogla vratiti u bogoslužje.

Fotograf Stjepo Brbora sporne fotografije obnažene glumice snimio je tijekom rada na studentskom dokumentarnom filmu The Color Nude. Ne vidi u čemu je problem, i otkriva slične fotografije snimljene u istoj crkvi prije desetak godina.

Iznenađeni smo zato što po svim tim crkvama, posebno po hramovima u Indiji su scene erotike potpuno legalne.

Na ulazu u svaku dubrovačku crkvu već godinama stoji znak koji upozorava na prikladno odijevanje. Iz biskupije sada najavljuju češće kontrole.

Potražit će i pravnu zaštitu. A sporne fotografije osudio je i dubrovački gradonačelnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!