Dubrovnik dobio namjenski vatrogasni brod

27.05.2019.

15:45

Autor: Sandra Lacković/E.L.S./HRT

default error photo
Brod je preduvjet za ustrojavanje pomorske službe Dubrovačkih vatrogasaca. Oni pak hvale maritimne sposobnosti plovila.
Glavna turistička sezona se bliži, a s njom i opasnost od požara. Prvi put u povijesti Dubrovnik je dobio namjenski vatrogasni brod. Izgradila ga je domaća tvrtka - a čuvat će Dubrovnik, elafitske otoke i Lokrum.

Stigao je Orlando -  prvi dubrovački vatrogasni brod za brze intervencije dug 13,5 metara. Izgrađen u Istri, vrijedan četiri milijuna kuna - financirali su ga Grad Dubrovnik i Rezervat Lokrum.

- Prvi vatrogasni brod nosi ime Orlando, vjerujem da će podići razinu vatrogasne zaštite na području grada, elafitskih otoka i Lokruma - izjavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Brod je preduvjet za ustrojavanje pomorske službe Dubrovačkih vatrogasaca. Oni pak hvale maritimne sposobnosti plovila. Uz opremu za gašenje, brod ima bogatu navigacijsku i komunikacijsku opremu. - Svako more zaploviti, brz je, ide preko 30 milja, stabilan, ima topove, rezervoar od 30 litara pjene, imat će kran dizalicu, pomoćni čamac u slučaju iskrcavanja vatrogasaca na nepristupačne terene - objasnio je Stjepko Krilanović, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci.

Polivaletno plovilo s dva motora 550 konjskih snaga - ponajprije će se koristit u akcijama vatrogasne postrojbe na moru i u obalnome pojasu  -  za prijevoz vatrogasaca, gašenje požara, intervencije pri onečišćenju mora i spašavanje života.

- Imat će priručnu hitnu pomoć, mogućnost spašavanja ljudi, otoci su bliže danas nego što su bili jučer - kaže Krilanović.

Orlandova kuma, humanitarka Olga Stoss uplatila je sredstva za godišnju premiju osiguranja broda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!