Dubrovnik Forum: Posljedice krize nakon ruske invazije na Ukrajinu

08.07.2022.

19:34

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Danko Družijanić izvijestio je o Dubrovnik forumu

Danko Družijanić izvijestio je o Dubrovnik forumu

Foto: Dnevnik / HRT

Ruska invazija na Ukrajinu prouzročila je globalnu krizu na nekoliko razina - ali i izazvala snažne zajedničke odgovore Europske unije i NATO-a. Posljedice krize - uključujući i njezin utjecaj na zapadni Balkan bit će u fokusu ovogodišnjeg Dubrovnik Foruma. Sudionici će tragati za ravnotežom u poremećenom svijetu.

- Na 15. izdanju međunarodnog Dubrovnik Foruma koji zapravo počinje u subotu i tada je glavni dan, sudjelovat će 40-ak ministara, pomoćnika ministara, državnih tajnika uglavnom iz zemalja južne, jugoistočne i srednje Europe, ali i predstavnici nekih europskih institucija, međunarodnih organizacija, pa i poslovnog sektora, izvijestio je u Dnevniku 3 HTV-a novinar Danko Družijanić.

Večeras su već počela događanja pa je tako predstavljena OECD-ova publikacija o napretku gospodarstava Zapadnog Balkana i Turske, dodao je.

- U subotu su četiri panela većinom posvećena geopolitičkim, ekonomskim, sigurnosnim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu. Također, jedan je posvećen napretku u europskim integracijama zemalja jugoistočne Europe, najavio je Družijanić.

- Dubrovnik forum je upravo dobra prilika da se rasprave utjecaji na gospodarske prilike, prije svega udar je to na sigurnost hrane, energije, globalni politički izazovi, udar na međunrodno pravo, na svjetski poredak, također i na vrijednosne informacije. To sve skupa će se adresirati i na mogući utjecaj, na implikacije, na jugoistok Europe, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!