Dubrovnik forum: Stiže deset šefova diplomacija i povjerenik EU-a Borrell

05.07.2021.

13:17

Autor: V.G./HRT

Josep Borell/Arhiva

Josep Borell/Arhiva

Foto: Kay Nietfeld/dpa / Reuters

Dubrovnik forum koji se održava u petak i subotu, a glavna tema bit će mu pandemija covida-19, ugostit će deset ministara vanjskih poslova, šefa diplomacije Europske unije Josepa Borrella i novog visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.


Glavna tema četrnaestog izdanja ministarskog foruma bit će utjecaj pandemije covida-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju, a u petak ga otvara premijer Andrej Plenković.

U Dubrovnik stižu Josep Borrell, povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, ministri vanjskih poslova Malte, Slovačke, Slovenije, Albanije, Grčke, Češke, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Latvije. Uz domaćina Gordan Grlića Radmana, na forumu će sudjelovati i posebni europski predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kao i drugi diplomati i predstavnici organizacija poput OECD-a i EBRD-a.

Svoj prvi međunarodni nastup na forumu će imati Christian Schmidt, novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a u Dubrovnik dolaze i povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica i glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

U subotu se na skupu održavaju tri diskusije, na temu geopolitike u svijetu nakon pandemije, političke situacije na zapadnom Balkanu te ekonomskog razvoja na tom području kroz Europsku uniju i inicijative Triju mora i Kina 17+1.

Isti dan u Dubrovniku se otvaraju Dubrovačke ljetne igre, a nazočni će biti i posjetitelji foruma.

Forum će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama - sudionici će morati predočiti covid potvrde, a na licu mjesta bit će omogućeno testiranje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!