Dubrovnik nabavlja 23 podzemna spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

09.12.2022.

22:02

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 725.000 kuna će sufinancirati Gradu Dubrovniku nabavu 23 podzemna spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, objavili su iz dubrovačke gradske uprave.

Spremnici su zapremine tri metra kubna, a u sklopu projekta ukupne vrijednosti 1,8 milijuna kuna još je predviđeno održavanje četiri edukativne radionice i tiskanje promotivnog materijala.

Uz veliki kapacitet, prednosti ovakvih spremnika su primjereniji vizualni izgled i manji broj odlagališta na ulicama, smanjenje neugodnih mirisa, uštede na prostoru te dugi vijek korištenja, istaknuli su iz Grada Dubrovnika.

Očekuju da će nabavom podzemnih spremnika uspostaviti kvalitetniji, postojaniji i ekonomski učinkovitiji sustav gospodarenja otpadom u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša i prirode te poticanja unapređenja sustava odvojenog sakupljanja otpada i smanjenja količine odloženog otpada na odlagalištima.

Kroz edukacijske radionice i promotivne aktivnosti cilj je podizati svijest građana i educirati ih o mjerama sprječavanja nastanka otpada, odvojenog prikupljanja komunalnog otpada i njegove obrade, navode iz Grada Dubrovnika.

Projekt Nabava podzemnih spremnika za Grad Dubrovnik prijavljen je u listopadu 2022. godine na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada, uz zatraženi iznos sufinanciranja 40 posto ukupne vrijednosti projekta, koliko je i odobreno.

Sredstva Fonda osigurana su Odlukom o raspodjeli rezultata i načinu korištenja viška prihoda u 2022. godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!