Dubrovnik obilježava Dan branitelja i obljetnicu obrane grada u Domovinskom ratu

05.12.2021.

12:47

Autor: I.Z./HRT/Hina

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

U sklopu programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i 30. obljetnice uspješne obrane grada u Domovinskom ratu 6. prosinca 1991. godine, danas su na spomen obilježjima diljem Dubrovnika položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje i civile.


Program obilježavanja, kojim se odaje počast poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Dubrovnika, započeo je u petak satom povijesti u dubrovačkim školama na temu dubrovačkih branitelja i Domovinskog rata. U Muzeji Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal na brdu Srđ otvorena je izložba "Dani ponosa herojska obrana Grada 1991.", gdje je održana i premijera radio drame "Luko - dubrovačka ratna suza" autora Srđana Dragojevića.

Program se nastavio jučer utrkom serpentinama Srđa Stazom deva Triatlon kluba Dubrovnik, dok su navečer održani glazbeno literarna večer "Dubrovniče moj" i premijera dokumentarnog filma "Bitka za Dubrovnik autora Stipe Majića Pipe u kinu Sloboda.

Danas se obilježavanje nastavlja navečer u staroj gradskoj luci spuštanjem lampiona u more u znak sjećanja na poginule branitelje i civile, kao i projekcijom dokumentarnog filma "Prkos je strujao Gradom -10 godina poslije autora Vedrana Benića u kinu Sloboda.

Sam Dan dubrovačkih branitelja, 6. prosinca, započet će otkrivanjem spomen ploče poginulom fotografu Pavu Urbanu kod Luže, a nastaviti odavanjem počasti poginulim braniteljima poginulim braniteljima kod Spomen križa na dubrovačkom groblju Boninovo, ispred zgrade MUP-a te na Srđu, kao i na Liechtensteinovom putu, u spomen na stradale vatrogasce i pripadnike Hrvatske ratne mornarice (HRM).

Najavljeno je da će na obilježavanju sudjelovati i potpredsjednik Vlade te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U moru ispred stare gradske luke Dubrovčani će odati počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru, a u luci Gruž bit će otkrivena spomen ploča poginulom policajcu Vlahu Škilju.

U popodnevnim satima za stradale branitelje dubrovačkog naselja Sustjepan održat će se sveta misa zadušnica u mjesnoj crkvi sv. Nikole, a navečer će u dubrovačkoj katedrali biti održana sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Večer završnog dana obilježavanja obilježit će 3D mapping projekcija na festivalskoj palači na Stradunu i koncert Daleke Obale "Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj".

Na 'crni petak dubrovački', 6. prosinca 1991. godine u ranim jutarnjim satima srpsko-crnogorska vojska pokrenula je sveopći napad na Dubrovnik. Agresorska vatra na grad trajala je od rane zore, a najžešći napadi bili su usmjereni na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan.

Nekolicina branitelja u tvrđavi Imperijal u jednom je trenutku zatražila od branitelja iz grada da se vatra otvori baš po tvrđavi, na čiji su gornji dio već kročili daleko brojniji pripadnici agresorske vojske. Bio je to učinkovit odgovor jer je agresor uz velike gubitke uskoro bio prisiljen povući se.

U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoje domove bilo je prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!