13:53 / 06.12.2018.

Autor: M.M./Hina

Dubrovnik obilježava Dan branitelja i obljetnicu obrane grada u Domovinskom ratu

Foto: Arhiva (Zvonimir Pandza/PIXSELL)

Foto: Arhiva (Zvonimir Pandza/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Dan dubrovačkih branitelja i 27. obljetnica uspješne obrane grada u Domovinskom ratu obilježavaju se prigodnim programom u Dubrovniku.
Dan dubrovačkih branitelja i 27. obljetnica uspješne obrane grada u Domovinskom ratu obilježavaju se prigodnim programom u Dubrovniku.

Na crni petak dubrovački, 6. prosinca 1991. godine u ranim jutarnjim satima srpsko-crnogorska vojska pokrenula je sveopći napad na Dubrovnik. Agresorska vatra na grad trajala je od rane zore, a najžešći napadi bili su usmjereni na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan.

Nekolicina branitelja u tvrđavi Imperial u jednom je trenutku zatražila od branitelja iz grada da se vatra otvori baš po tvrđavi, na čiji su gornji dio već kročili daleko brojniji pripadnici agresorske vojske. Bio je to učinkovit odgovor jer je agresor uz velike gubitke uskoro bio prisiljen povući se.

U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoja ognjišta je bilo prisiljeno napustiti više od 30.000 stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.

Program obilježavanja, kojim se odaje počast poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Dubrovnika, započeo je još 2. prosinca memorijalnim sportskim događajima, a nastavio 4. prosinca satom povijesti u dubrovačkim školama te 5. prosinca odavanjem počasti poginulim braniteljima na spomen-obilježjima na području Dubrovnika i križnim putem do Srđa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!