Dubrovnik: problem zbog nedolaska kruzera

09.08.2020.

14:33

Autor: Hina/HRT

default error photo
Dubrovački gradonačelnik očekuje od Stožera izmjenu odredbe o uplovljavanju kruzera.
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zatražio je od Nacionalnog stožera Civilne zaštite izmjenu uredbe o zabrani uplovljavanja brodova s više od dvjesto putnika u hrvatske luke jer kompanija MSC nije uvrstila Dubrovnik u program kružnih putovanja.

Predstavnici kompanije iskazali su interes za uključenje Dubrovnika u program putovanja, no ograničavajući faktor uplovljavanju većih brodova na kružnim putovanjima u Dubrovnik jest uredba prema kojoj u ovom trenutku u hrvatske luke ne mogu uplovljavati brodovi s više od 200 putnika.

Franković je s time upoznao potpredsjednika Vlade i čelnika Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davora Božinovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Prema Božinovićevoj uputi, Franković je županijskom Zavodu za javno zdravstvo dostavio detaljno objašnjene procedure koju je uveo MSC za svoje brodove, kao i procedure koju će provoditi dubrovačka Lučka uprava i grad Dubrovnik.

- U narednim danima očekujemo službeno očitovanje Zavoda prema Stožeru civilne zaštite i uvjereni smo da će se uz odobrene procedure dopustiti uplovljavanje brodova na kružnim putovanjima i u hrvatske luke, rekao je gradonačelnik Franković.

Propisane procedure predstavljaju izazov i za kompanije i za lučke uprave i gradove u koje brodovi uplovljavaju, no ujedno osiguravaju najveću razinu zdravstvene zaštite, a mogućnost širenja zaraze koronavirusom bila bi svedena na minimum, istaknuto je u priopćenju dubrovačke Gradske uprave.

MSC jedna je od najvećih svjetskih kompanija za kružna putovanja i tržišni lider u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!