06:59 / 26.05.2021.

Autor: Sandra Lacković/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

I liječnici mogu na sistematski pregled

Dubrovnik: Sistematski pregled za zaposlenike bolnice

Dubrovnik: Sistematski pregled za zaposlenike bolnice

Foto: Sandra Lacković / HRT

Opća bolnica Dubrovnik prvi put provodi sistematski pregledi za zaposlenike. Iako zvuči iznenađujuće, po tome je jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. 

Opća bolnica Dubrovnik jedna je od rijetkih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koja organizira sistematske preglede za svoje djelatnike, iako na to, prema kolektivnom ugovoru, imaju pravo. I to zaposlenici mlađi od 50 svake treće, a oni stariji od 50 svake druge godine.

- Mi smo to planirali krajem prošle godine, a čim se poboljšalo epidemiološko stanje započeli smo s time pretprošle subote. Prijavilo 500 djelatnika, govori Marijo Bekić, ravnatelj OBD.

Vijest da se u dubrovačkoj bolnici prvi put rade sistematski pregledi zaposlenika, prosječnom građaninu zasigurno zvuči neobično. No čini se bolje ikad nego nikad. 

- Smatramo da je izrazito bitno raditi sistematske preglede zaposlenika, osobito u ovo vrijeme kad smo dodatno opterećeni pandemijom i nedostatkom osoblja. Zabrinjava podatak da je 2016., 745 000 ljudi umrlo od moždanog ili srčanog udara direktno povezanog s prekovremenim radom, ističe Ivan Večerin, predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Dubrovnik.

Iako nema službenih podataka, sasvim je izvjesno da je broj prekovremenih sati zdravstvenih djelatnika u vrijeme pandemije znatno povećan. Bez toga sustav ne bi opstao. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!