16:07 / 02.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Dubrovnik sredstvima EU nabavlja 11 niskopodnih autobusa

Ilustracija: Zarko Basic/PIXSELL

Ilustracija: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ugovor o nabavi 11 suvremenih niskopodnih autobusa za javni gradski prijevoz, sufinanciranih s 18 milijuna kuna iz fondova EU, potpisali su u Dubrovniku direktor gradskog prijevoznika Libertas Dubrovnik Ante
Ugovor o nabavi 11 suvremenih niskopodnih autobusa za javni gradski prijevoz, sufinanciranih s 18 milijuna kuna iz fondova EU, potpisali su u Dubrovniku direktor gradskog prijevoznika Libertas Dubrovnik Ante Vojvodić i direktor AutoHrvatska PSC Mario Fabek.

Gradska pročelnica za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž podsjetila je tom prilikom kako je dubrovačka gradska uprava u nepunom jednom mandatu iz fondova EU ugovorila projekte vrijedne više od milijardu kuna.

- I ovaj ugovor pokazuje namjeru ove gradske uprave ka korištenju sredstava EU. To se pokazalo iznimno bitno, a mi smo se pokazali iznimno uspješni u ugovaranju i povlačenju tih sredstava. Vjerujem da će u budućnosti biti još autobusa iz sredstava EU, budući da Ministarstvo pomorstva, mora i infrastrukture najavljuje nove natječaje, rekla je Raguž.

Direktor Libertasa Ante Vojvodić istaknuo je kako će ta gradska tvrtka prvi put u povijesti dobiti vozila financirana iz EU i državnog proračuna.

- To će nam jako olakšati poslovanje, jer ćemo za autobuse morati platiti tek PDV. Ovo je novi zamah u poslovanju, ali i početak jer se nadamo i budućim natječajima, rekao je Vojvodić.

Napomenuo je kako, unatoč koronakrizi, Libertas posluje stabilno i uredno, a autobusi su priviknuti na nove epidemiološke mjere.

- Sukladno naputku Stožera na ulazima smo označili maksimalan broj putnika, a uz to ćemo pojačati određene linije te angažirati autobuse 'harmonike' koje smo nabavili lani. Pokazali su se odličnima, posebno u ovim vremenima, premda su bili planirani za prijevoz turista, naveo je Vojvodić.

Direktor AutoHrvatska PSC d.o.o. Mario Fabek, čija je ponuda ostvarila najveći broj bodova u postupku javne nabave, rekao je kako je ugovor nastavak suradnje MAN-a, AutoHrvatske i Libertasa

- Od 2004. godine postoji kontinuitet suradnje u isporuci, kao i u postprodajnim odnosima. Želim da novi autobusi podignu razinu kvalitete usluge, a da se građani i gosti Dubrovnika ugodno osjećaju, izjavio je Fabek.

Riječ je o autobusima dužine 12 metara, marke MAN, tehnički i ekološki naprednijima s obzirom da se radi o generaciji 2021. godine. Vrijednost projekta  gotov je 23 milijuna kuna, od toga je bespovratnih sredstava iz fondova EU 18 milijuna kuna. Rok za isporuku je 200 dana od potpisivanja ugovora, a na gradskim prometnicama očekuju se do iduće sezone.

Investicija se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u sklopu ograničenog postupak dodjele bespovratnih sredstava, a nastavno na Poziv na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza koje je provelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem poticanja razvoja i unapređenje prometnih sustava prihvatljivih za okoliš (niska razina buke i niska emisija CO2) kao i povećanje broja putnika u javnom prijevozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!