Dubrovnik: Traži se ostavka župana Dobroslavića zbog krivotvorenja podataka

08.02.2022.

17:45

Autor: V.K./HRT/Hina

Traži se ostavka župana Dobroslavića

Traži se ostavka župana Dobroslavića

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Županijski vijećnici koalicije Srđ je Grad - Nova ljevica - Možemo - Zaokret traže ostavku dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića i ravnatelja Županijske uprave za ceste Ive Kaštelana zbog krivotvorenja podataka u projektu rekonstrukcije ceste Korčula Račišće.


Županijski vijećnici Igra Šain Kovačević i Marko Giljača optužili su u utorak Dobroslavića i Kaštelana za obmanu vijećnika i prevaru građana i tvrtki koje su se javile na natječaje vezane uz taj projekt.

Šain Kovačević podsjetila je kako je ugovor za projekt, vrijedan 171 milijun kuna, potpisan u srpnju 2020. godine, a bio je temom na županijskoj skupštini u prosincu 2021. godine.

- Nismo podržali rebalans financijskog plana ŽUC-a jer projekt smatramo štetnim za lokalno stanovništvo, a izrazili smo dodatnu sumnju jer se sredstva za realizaciju prebacuju u 2022. godinu, rekla je Šain Kovačević.

Podsjetila je kako je ravnatelj Kaštelan tada rekao da je u tijeku javna nabava za odabir izvođača radova, nadzor i tehničku pomoć te najavio početak radova u 2022. godini.

- Zato smo se iznenadilii kada smo od Središnje agencija za financiranje i ugovaranje dobili informaciju da je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt raskinut u srpnju 2021., i to na zahtjev ŽUC-a. Dakle, pet mjeseci kasnije, na Županijskoj skupštini taj se raskid taji i traje javna nabava, premda novca nema, kaže Šain Kovačević.

Giljača je ustvrdio kako je riječ o obmani i prijevari u režiji HDZ-ove županijske vlasti.

- U tome sudjeluju potpisnik inkriminirajućeg dokumenta ravnatelj Kaštelan, potpisnik teksta zaključka i prijedloga odluke župan Dobroslavić te dva županijska upravna odjela čiji pročelnici potpisuju popratnu dokumentaciju, rekao je Giljača.

Neposredni sudionici i njihovi nalogodavci, za koje očekujemo da se otkriju tijekom sudskog postupka, snose dvostruku odgovornost, moralnu i pravnu. U Hrvatskoj kakvu želimo i za koju se borimo Dobroslavić bi nakon ovakve prevare podnio ostavku, poručio je Giljača.

Najavio je prijavu protiv Dobroslavića i Kaštelana nadležnim institucijama Hrvatske i EU-a. Sastavljamo prijedlog optužbe, a Upravnom sudu u Splitu podnijet ćemo prijavu o ocjeni zakonitosti akata na sjednici Županijske skupštine, dodao je.

Također će podnijeti prekršajnu prijavu temeljem članaka 17. i 156. Zakona o proračunu, a odvjetnici razmatraju i mogućnost podizanja kaznene prijave. Još 16. siječnja slučaj su prijavili Uredu europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj, izvijestio je Giljača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!