Dubrovnik za nove generacije

12.04.2021.

22:06

Autor: Ivana Brailo Drnas/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Dubrovnik za nove generacije

Dubrovnik za nove generacije

Foto: Ivana Brailo Drnas / HRT

Dubrovnik je postao prvi grad u Hrvatskoj s Planom upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom. Gradski vijećnici jednoglasno su prihvatili prijedlog koji bi istodobno trebao osigurati očuvanje spomeničke baštine i zadržati život u povijesnoj jezgri.

Galerija
Dubrovnik za nove generacije, Foto: Ivana Brailo Drnas/HRT
Dubrovnik za nove generacije, Foto: Ivana Brailo Drnas/HRTDubrovnik za nove generacije, Foto: Ivana Brailo Drnas/HRTDubrovnik za nove generacije, Foto: Ivana Brailo Drnas/HRTDubrovnik za nove generacije, Foto: Ivana Brailo Drnas/HRT

Iseljavanje stanovništva iz povijesne jezgre te potreba za očuvanjem svjetski poznate baštine samo su neki od razloga zbog kojih je dugo očekivani Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika dočekan s olakšanjem.

- Plan upravljanja je strateški glavni dokument, ali na osnovu njega će se izraditi još cijeli niz drugih dokumenata, koji će, siguran sam, dovesti do onog nužno potrebnog, a to je zadovoljavanje kvalitete života svih naših sugrađana u povijesnoj jezgri, s jedne strane i zadovoljavanje gospodarskih subjekata s druge strane, naglasio je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Planom je postavljen okvir za donošenje svih odluka vezanih ne samo za povijesnu jezgru, nego i za cijeli prostor povijesnog urbanog krajolika oko nje.

- Time se ukazalo na određene nedostatke, bilo u zakonodavnom smislu, bilo u provedbenom. Dane su akcije kojima se navedeni nedostaci trebaju popraviti. Isto tako, ovaj plan ima inovativni karakter. Neke stvari koje dosad nisu bile razmatrane, stavljene su u fokus, govori Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Posebnost Dubrovnika upravo je u tome što je riječ o živome gradu, iako je stanovnika u povijesnoj jezgri sve manje.

- Zadnjih 20 godina došli smo do ruba funkcioniranja i prijeti nam da postanemo paravan ili za Game of Thrones ili za nekakav turizam koji traje par mjeseci, a životne funkcije se konstantno stavljaju sa strane i nestaju, istaknuo je Marin Krstulović, predsjednik Gradskog kotara Grad.

Prvi opipljivi rezultati provedbe Plana upravljanja bit će vidljivi tek za nekoliko godina, a konačan je cilj ostaviti očuvani, živi Dubrovnik generacijama koje dolaze.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!