Dubrovnik za nove generacije

12.04.2021.

22:06

Autor: Ivana Brailo Drnas/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Dubrovnik za nove generacije

Dubrovnik za nove generacije

Foto: Ivana Brailo Drnas / HRT

Dubrovnik je postao prvi grad u Hrvatskoj s Planom upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom. Gradski vijećnici jednoglasno su prihvatili prijedlog koji bi istodobno trebao osigurati očuvanje spomeničke baštine i zadržati život u povijesnoj jezgri.

Iseljavanje stanovništva iz povijesne jezgre te potreba za očuvanjem svjetski poznate baštine samo su neki od razloga zbog kojih je dugo očekivani Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika dočekan s olakšanjem.

- Plan upravljanja je strateški glavni dokument, ali na osnovu njega će se izraditi još cijeli niz drugih dokumenata, koji će, siguran sam, dovesti do onog nužno potrebnog, a to je zadovoljavanje kvalitete života svih naših sugrađana u povijesnoj jezgri, s jedne strane i zadovoljavanje gospodarskih subjekata s druge strane, naglasio je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Planom je postavljen okvir za donošenje svih odluka vezanih ne samo za povijesnu jezgru, nego i za cijeli prostor povijesnog urbanog krajolika oko nje.

- Time se ukazalo na određene nedostatke, bilo u zakonodavnom smislu, bilo u provedbenom. Dane su akcije kojima se navedeni nedostaci trebaju popraviti. Isto tako, ovaj plan ima inovativni karakter. Neke stvari koje dosad nisu bile razmatrane, stavljene su u fokus, govori Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Posebnost Dubrovnika upravo je u tome što je riječ o živome gradu, iako je stanovnika u povijesnoj jezgri sve manje.

- Zadnjih 20 godina došli smo do ruba funkcioniranja i prijeti nam da postanemo paravan ili za Game of Thrones ili za nekakav turizam koji traje par mjeseci, a životne funkcije se konstantno stavljaju sa strane i nestaju, istaknuo je Marin Krstulović, predsjednik Gradskog kotara Grad.

Prvi opipljivi rezultati provedbe Plana upravljanja bit će vidljivi tek za nekoliko godina, a konačan je cilj ostaviti očuvani, živi Dubrovnik generacijama koje dolaze.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!