Duel političkih doajena Šukera i Mrsića

12.05.2020.

10:06

Autor: Zajedno za zdravlje/HRT4/IMS/P.F./HRT

default error photo
Uoči rasprave dva politička doajena saborski zastupnici HDZ-a Ivan Šuker i predsjednik Demokrata Mirando Mrsić ukrstili su svoja mišljenja oko financija i krize uzrokovane koronavirusom.
- Na pojavu spekulacija da se tek prikuplja novac za isplatu minimalca kojeg isplaćuje država zbog krize u gospodarstvu uzrokovane koronavirusom saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker je u emisiji HRT-a Zajedno za Zdravlje rekao da će s time sve biti u redu i da ne treba raditi paniku i kako je nekome u interesu praviti paniku. Dodao je kako je se pretpostavlja da će biti isplaćeno oko 600.000 minimalaca.

- Kad govorimo o tim isplatama, to nije 4000 kuna nego je to 5825 kuna jer država preuzima na sebe nadoknaditi manjak u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Kako su poduzetnici dobili prošli mjesec, tako će dobiti i ovaj, rekao je Šuker.

Naime, u Saboru se vodi rasprava o Vladinu prijedlogu rebalansa proračuna, iznimno važnom političkom i financijskom dokumentu koji se svakako mora izglasati prije raspuštanja Sabora i kretanja u novi izborni proces pred kojim su naši građani, ali i političari.

Uoči rasprave dva politička doajena, saborski zastupnici HDZ-a Ivan Šuker i  predsjednik Demokrata Mirando Mrsić na HRT4 su ukrstili svoja mišljenja oko financija i gospodarske krize uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19.

- Ovaj rebalans šalje nekoliko poruka. Vlada se pokazala izuzetno odgovorno, pravovremeno je donijela odluke. Na prvom mjestu je bilo zdravlje građana, rezultati su vidljivi. Da se nisu pravovremeno poduzimale mjere, pitanje je gdje bi Hrvatska bila. Rebalans treba čitati kroz poruke koje se vide kroz njega, a ne kroz određene cifre. Kad pogledate prihodovnu stranu, vidite da je Vlada svjesna činjenice da je gospodarski poremećaj zbog epidemije utjecati na proračune države, jedinica lokalne samouprave i izvanproračunskih korisnika. Međutim, kad pogledajte rashodovnu stranu vidjet ćete da Vlada šalje jasnu poruku privatnom sektoru i gospodarstvenicima da će im kroz raznorazne mjere osigurati sredstva, kao i ugroženim socijalnim skupinama društva, rekao je Šuker dodavši kako je uvjeren da je oporba nesretna zbog svega ovoga.

Mrsić je uzvratio kako je Vlada bacala novac iz helikoptera i da je nastala opća panika.

- Ovo što se sada događa u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje je kaos i nesređeno stanje. Potpore su davane i tvrtkama koje su isplatile veliku dividendu, kao i  tvrtkama koje nemaju pravo. Nije bilo sistema niti prethodnog istraživanja kome treba dati potporu tako da su one dane i onima kojima nije bilo potrebno. Pozivam Vladu da objavi listu poduzetnika koji su isplatili dividendu i istovremeno dobili potporu. Vlada se nije usudila napraviti ono što je trebala napraviti, a to je isplatiti te potpore direktno na račune radnika pa bi imala bolju kontrolu. Vlada se nije usudila napraviti ono što je napravila Njemačka koja je dala potpore gospodarstvenicima, ali ulazi u vlasničku strukturu tvrtki. Zašto se Vlada s našim novcima koje je dala poduzetnicima ne odluči da uđe u vlasničku strukturu, upitao je Mrsić.

- Što se tiče rebalansa, on je pravi predizborni.  Ovo nije rebalans koji će osigurati da Hrvatska kao država ekonomski preživi ono što će nam se događati u lipnju i u rujnu. Ekonomska kriza će nas zapljusnuti poput tsunamija, a male države poput nas prilijepit će u zid. HDZ to nikako da shvati. HDZ se bolje ponaša kad ima novaca pa se to može raspodijeliti, ali kad je kriza onda se dogodi ono što se dogodilo. Događa se isto kao i 2008. i 2009. godine kada je Sanader na jednom sastanku rekao mi smo u banani. Mi jesmo u banani, ali Vlada ovim proračunom ne šalje poruku građanima "mi smo sigurni da ćemo s ovim rebalansom preživjeti i da će on omogućiti da će hrvatska ekonomija preživjeti krizu". Vlada želi kupiti građane da glasaju za HDZ, rekao je Mrsić.

- Iz njegova izlaganja čuje se puno kontradiktornosti. To je samo jal. Ova Vlada , za razliku od njih 2012./2013., nije dizala poreze da bi pokrila rashodovnu stranu, uzvratio je Šuker.

- Potrebna je odgovornost i onoga koji daje i onoga koji prima. Ima porezna uprava instrumente i one koji su uzeli novce koji im ne pripadaju treba staviti javno  na stup srama. Vlada je omogućila da građani koji ne bi dobili plaću dobiju tu plaću. Ako je netko to zlorabio, imamo zakone da se to kazni, dodao je Šuker.

- Događat će se val otkaza u ljetu, rebalans ne odgovara na pitanje što ćemo ako ne bude turističke sezone. U ovom trenutku HDZ želi samo izaći na izbore i dobiti pokoji glas s ciljem da formira Vladu. Nacionalni stožer civilne zaštite je na početku, dok je bio čisto medicinski, radio dobar posao, ali kad je otišao u sferu politike tad se pokazala prava uloga stožera. Stožer radi za HDZ, a ne radi za građane. HDZ nema odgovora na ekonomsku krizu kao što nije imao ni 2008. godine HDZ kao stranka ne zna kako se ponašati i što raditi u vrijeme ekonomske krize, rekao je Mrsić.

- Ovo je žalosno što govori kolega Mrsić. Žao mi je da zbog političkih potreba ovako govori. Medicinari su u stožeru odradili sjajan posao. Epidemiolozi su ti koji određuju pravila igre. Ja njima  vjerujem, a vjeruju im i građani, uzvratio je Šuker.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!