14:17 / 17.12.2019.

Autor: T.V./Hina

"Dug liječnicima bit će isplaćen u mjesečnim ratama"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Kujundžić najavio je da će pregovori o načinu vraćanja duga početi čim u Ministarstvo zdravstva stigne odluka Vrhovnog suda.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak da prema preliminarnim izvješćima na temelju podataka iz bolnica ukupni dug liječnicima zbog pogrešno obačunatih prekovremenih sati proteklih godina iznosi oko 700 milijuna kuna bez kamata, što će im biti isplaćeno u nekoliko mjesečnih rata.

-
Definitivne brojeve nemam, moja financijska služba je to zatražila od bolnica. Broj koji se sada preliminarno spominje, ako se ne bude išlo na zatezne kamate i i druge oblike tužbi, jest oko 700 milijuna kuna, izjavio je Kujundžić novinarima prigodom otvorenja dnevnih bolnica u Kliničkoj bolnici Dubrava.

- Omaška se dogodila 2013., kada za dežurstva nisu obračunali dodatke za odgovornost i uvjete rada, a sada to treba ispraviti. Kao što smo rješavali druge probleme, riješit ćemo i to. S liječnicima ćemo dogovoriti kad će im to biti isplaćeno, kroz nekoliko mjeseci u ratama, izjavio je Kujundžić.

Primjerice, KB Dubrava svojim zaposlenicima za pogrešno obračunati prekovremeni rad od 2013. do danas duguje između 5 i 6 milijuna kuna.

Kujundžić je najavio da će pregovori o načinu vraćanja duga početi čim u Ministarstvo zdravstva stigne odluka Vrhovnog suda.

Vrhovni je sud prije tjedan dana donio odluku prema kojoj zdravstveni radnici, dokle god Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja vrijedi, koji su u redovitom radu imaju pravo na uvećanje plaća za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaća za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi te imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad.

Neslužbeno se procjenjuje da bi ukupni dug, koji bolnice trebaju isplatiti zajedno s kamatama, trebao iznositi oko 1,5 milijardi kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!